Wie is de mol?

In de klas hebben we ook een poule voor Wie is de Mol! Deze poster hangt op het prikbord en de leerlingen mogen met een memo aangeven wie ze verdenken. De poster kun je hieronder downloaden:


Wie is de mol 2020.pdf
Programma dag 1

De eerste dag bereid ik uitgebreid voor zodat ik niets vergeet.Boekenknipkaart

De leerlingen krijgen op de eerste dag deze boekenknipkaart. Als ze een boek uit hebben gelezen mogen ze met een pons een ster knippen. Ik heb een pons bij de Action gekocht in de vorm van een ster. Er zijn ook bloem- en vlinderponzen. Het is dan leuk om op de boekenlegger deze vorm ook terug te laten komen. Hoeveel boeken lees jij uit in een schooljaar? De kaart kun je vinden in een worddocument zodat je de namen kunt wijzigen.  /leren/taalspellinglezen
De zomervakantie staat op de rol!

Als de leerlingen terugkomen van de zomervakantie kunnen ze dit werkblad invullen, tekenen, kleuren en oprollen. Leuk voor op de vensterbank. De kinderen kunnen dan elkaars kunstwerkjes zien. Je kunt met de informatie aan het einde van de week nog een leuke quiz maken. Hoeveel weten ze eigenlijk van hun klasgenoten? Kopieer het werkblad dubbelzijdig. Werkblad kun je vinden onder: /momenten-in-een-jaar/start-schooljaar


     
Het grote schoonmaakspel

De laatste dag begin ik altijd met Het Grote Schoonmaakspel. Iedere leerling krijgt een schoonmaakdoekje en start met zijn eigen laatje en stoel. Ben je daar mee klaar dan loop je naar het bord en zet je je naam bij het onderdeel wat je wilt schoonmaken. Zo wordt alles spik en span!


Klik op de link voor deze lijst dan kun je het aanpassen naar je eigen leeromgeving!  Het grote schoonmaakspel.xlsxSnappet leerlijnen A5

De leerlijnen zijn uitgewerkt op A5 formaat per rekendomein. De kleuren om de doelen laten zien in welke groep het doel wordt aangeboden. Je kunt nu in 1x de doelen die horen bij een domein uitprinten en ophangen.

Ideeën hierbij:

Je kunt met een pijl laten zien waar we op de leerlijn zitten. Leerlingen kunnen een memo met naam bij een doel hangen die ze moeilijk vinden. Er kunnen qr-codes onder gehangen worden met linkjes voor extra instructies. Er kunnen foto's bijgehangen worden van rekenmaterialen die gebruikt kunnen worden bij dat doel of de leerlijn.

/snappet-documenten/snappet-leerlijnen


Tekenkaartjes

Deze energizer is zeer makkelijk uit te voeren en geeft zulke prachtige out-of-the-box tekeningen. Zie voor de uitleg: /leren/handig-in-de-klasWerkwoordspelling in duo's

Deze keer gaan we werkwoordspelling oefenen met de coöperatieve werkvorm: duo's. De kaartjes kun je vinden onder: /leren/taalspellinglezen


Werkwoordspelling duo's.pdf

Hoe gaat het thuiswerken?

11 mei komen de leerlingen weer naar school. Hoe gaat het thuiswerken? Lukt het plannen op de dag wel? Hoe zit het met de motivatie en concentratie? Lukt het om de taken zelfstandig te maken? Hoe voelt de leerling zich? Aangezien we met halve groepen werken en ze ook nog thuis moeten werken kan dit document helpen om uit te zoeken hoe het met de leerlingen gaat.


Hoe gaat het thuiswerken.pdfWist je dat?

Iedere dag staat er een Wist-Je-Dat-Kaart klaar zodat ze een leuk weetje kunnen lezen voordat de instructie begint in Teams.

De kaarten zijn te vinden onder:

    

Samen tekenen

Skribbl.io is een multiplayer tekenspel gebaseerd op Pictionary. Je moet zo snel mogelijk raden wat de andere spelers tekenen om punten te verdienen. Je kunt er ook zelf woorden toevoegen! Goed voor de woordenschat!

In de handleiding kun je lezen hoe het werkt!


Skribbl.io.pdf


Whiteboard.fi

De wisbordjes die je in de klas gebruikt kun je nu online gebruiken met deze handige tool.

Het opzetten van een nieuw klas whiteboard is razendsnel! Geen registratie of installatie nodig en het werkt op alle moderne apparaten. Oh, en heb ik al gezegd dat het gratis is?

Wanneer u uw klas maakt, krijgt u een korte lescode. Uw leerlingen kunnen deelnemen aan uw whiteboard-les door op "Deelnemen aan les" te klikken en de code in te voeren, of rechtstreeks door naar https://whiteboard.fi/code te gaan.
Whiteboard.fi is een instant formatieve beoordelingstool voor uw klas, die u live feedback en direct overzicht over uw leerlingen biedt.

Stel een vraag en laat de hele klas antwoorden met Whiteboard.fi. Op deze manier activeer je de hele klas en krijgt iedereen de kans om te antwoorden - niet alleen degenen die hun hand opsteken. Je ziet ook alle onjuiste antwoorden - waardoor je waardevolle informatie krijgt over verschillende misverstanden.

Whiteboard.fi is momenteel in ontwikkeling en er zullen later nieuwe functies worden toegevoegd (zoals premium docentenaccounts voor permanente kamer-URL's, afbeeldingen uploaden als whiteboard-achtergronden, klas-whiteboards opslaan als afbeeldingen, een correct antwoord kiezen en publiceren voor studenten, en meer! ).

Het filmpje laat heel goed zien hoe het werkt:

www.youtube.com/watch?v=dNEJrMJPRQQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ffCh4SanyZ8JWt2MXZ6XeG0EMdTCQSGR3lsYZ1TcV6MtQO3BZkiVXgmQ

Via deze link kom je op de website:

whiteboard.fi/?fbclid=IwAR2VSrQPQN3SSgbG3c0AYyIiFYPyYFml0rWfKRM8GTmqwi7QxWj9wkw8fO0Thuiswerken week 4

De aankomende week krijgen de leerlingen dit format en kunnen ze precies zien aan welke lessen en doelen er gewerkt moet worden. We bieden alleen maar A,B,C-doelen aan. Om duidelijkheid te creëren hebben we voor de leerlingen de afspraken eronder gezet.Videobellen spelletjes

Mijn leerlingen vinden het fantastisch om een spelletje te spellen tijdens het videobellen. Vandaar dat we met elkaar wat spelletjes hebben bedacht. Deze deel ik graag! Videobellen spelletjes.pdfSongs to wash your hands

Paulien Lammers heeft een lessenserie gemaakt voor leerlingen van het PO Engels m.b.t. Songs te wash your hands. Je kunt op haar website nog meer lessen vinden. Het is zeker de moeite waard om de site te bezoeken: www.paulienlammers.nl/

Deze lessenserie kun je downloaden via deze link: Gratis_Songs to wash your hands (1).pdfThuiswerken met de werkpakketten

Wat is nu een goede manier van thuiswerken met Snappet? Er kwamen deze week veel mailtjes met vragen van leerkrachten. Uiteraard heb ik hier niet "het" antwoord op. Binnen Snappet zijn er ontzettend veel mogelijkheden om te differentiëren. In de volgende handleiding laat ik zien hoe je de werkpakketten goed kunt inzetten. Te vinden:/snappet-documenten/snappet-handleidingen

Thuiswerken met Snappet

Voor het geval je de leerlingen met een thuisaccount voor Snappet aan het werk gaat zetten, heb ik wat tips op papier gezet.

Thuiswerken met Snappet.pdf

Thuiswerken.pdfPrognose

In groep 7 krijgen de leerlingen een voorlopig schooladvies. Dit bespreken we in een kind-oudergesprek. Dit format vullen de leerlingen voor het gesprek zonder de ouders in. Je kunt door dit formulier de verwachtingen zien en er rekening mee houden in het gesprek.


VO advies.pdf


School Corona Guide


Corona guide.pdf
Koning van Katoren


Meer ideeën kun je vinden door op deze linkjes te klikken:

Koning van Katoren.pdf

Koning format.pdf

Verkeersborden leren

In maart gaan de groep 7 leerlingen aan het theoretisch verkeersexamen deelnemen. Om de verkeersborden goed onder de knie te krijgen heb ik de verkeersborden op kaartjes gezet en oefenen we met coöperatieve werkvormen.

Je kunt de kaartjes op twee manieren lamineren:

1. voorkant bord, achterkant betekenis

2. alle kaartjes los van elkaar

Opdrachten bij versie 1:

1. Leerling leert m.b.v. de kaartjes de borden met betekenis

2. Leerling 1 houd het kaartje met het bord op, leerling 2 vertelt de betekenis, leerling 1 controleert

Opdrachten bij versie 2:

1. Iedere leerling kriigt een kaartje. Zoek elkaar op: bord en betekenis

2. Alleen of samen: Leg de kaartjes met de borden neer, leg de betekenis erachter en controleer met de antwoordkaart of het klopt.

/leren/handig-in-de-klas

Hulp vragen, krijgen en geven

Aan de deur hangt een lijst zodat leerlingen zelf aan kunnen geven waar ze hulp bij nodig hebben. Wie gaat de hulp geven? Als een leerling een ander helpt krijgt hij/zij een sticker of een stempel. Bij tien stempels mag een leerling uit een grotere beloning kiezen. Deze beloningen zijn door de groep bedacht.Hulp.pdf

Uitdrukkingen leren

Doel: Ik leer uitdrukkingen over het menselijk lichaam en kan de betekenis uitleggen.

Snappet doelnummer: 711

In deze les ga ik de uitdrukkingen bespreken en heb ik voor de inoefening kaartjes gemaakt. De kaartjes kun je op meerdere manieren gebruiken.

  • Kaartjes los knippen, alle leerlingen krijgen een kaartje en lopen door de klas. Zoek de leerling met het kaartje wat bij jouw kaartje hoort.
  • Laat de leerlingen in tweetallen op de tafel de uitdrukking en de betekenis bij elkaar schuiven.
  • Gebruik de kaartjes als memorie en laat de leerlingen in tweetallen spelen.
  • Kaartjes in stroken knippen zodat op de voorkant de uitdrukking staat en op de achterkant de betekenis. Leerlingen kunnen de uitdrukkingen in tweetallen of alleen leren.

De uitdrukkingen staan ook in Quizlet: quizlet.com/_7t5oy3?x=1jqt&i=2l3ygp

Te vinden op: /leren/taalspellinglezen


Terugblikken 2019

Wat een fantastisch jaar was 2019!

In 2019 heb ik:

- op 60 scholen een Snappet-training verzorgd. (Op sommige scholen zelfs meerdere malen!)

- 5 besturen geholpen met de implementatie van Snappet

- 340 nota's verstuurd

Ik hoop dat 2020 net zo'n mooi jaar wordt.


Hieronder de 10 documenten met de meeste hits:

1. Snappet trainingen /snappet-trainingen

2. Snappet Cito belangrijkste leerdoelen /snappet-documenten/belangrijkste-leerdoelen

3. Snappet handleidingen /snappet-documenten/snappet-handleidingen

4. Snappet gesprek /snappet-documenten/snappet-algemeen

5. Onderonsje /leren/handig-in-de-klas

6. Breukenposters /leren/breuken

7. Nieuwjaarshapper /momenten-in-een-jaar/kerst

8. Werkblad voornemens 2020 /leren/taalspellinglezen

9. Snappet rekendoelen /snappet-documenten/snappet-leerlingdoelen-rekenen

10. Snappet posters /snappet-documenten/snappet-posters


Snappetgesprek vernieuwd

De Snappetgesprekken gaan niet alleen over de scores maar ook over heel andere zaken. Met dit format vult een leerling het hele formulier vooraf in en gaat daarna met de leerkracht in gesprek en maken we samen afspraken.


/snappet-documenten/snappet-algemeen

XtraMath


Als kinderen snel eenvoudige sommen kunnen oplossen, is het voor hen gemakkelijker om complexere berekeningen te maken. Deze site biedt de mogelijkheid om kinderen iedere dag te laten oefenen. Je kunt dit in de klas doen of thuis.  Je maakt een klas aan en de leerlingen krijgen een pincode. Zo kunnen ze in de groep zelf inloggen en aan de slag. Wil de leerlingen thuis laten oefenen dan krijgen de leerlingen een brief met een code en kunnen ouders zelf een account aanmaken. (zie afbeelding)

Hieronder zie je welke onderdelen er worden geoefend per jaargroep. Je kunt ook als leerkracht aangeven wat er geoefend moet worden.

nl.xtramath.org/#/home/index


Breukenhapper

De leerlingen vouwen eerst deze happer. Let op: De bedrukte kant moet aan de onderkant. Deze link laat het versneld zien:

youtu.be/9y0Qn3SfIHw en youtu.be/Rqa08DhAUrg

De uitleg van het spel vind je op het werkblad.

/leren/breuken

Rekendoelen leerlingen

Iedere leerling heeft dit blad gekregen waarop de leerldoelen van de afgelopen weken staan. Ze kunnen inkleuren hoeveel sterren ze hebben gehaald en daarna bekijken ze het rapport en geven met kleur aan hoe ze scoren ten opzichte van de leerlingen in Nederland die met Snappet werken. Dit geeft ze een beter beeld en ze zien in een oogopslag aan welke doelen ze nog kunnen werken.

Rapporten invullen

Om de rapporten in te vullen heb ik voor rekenen alvast wat voorwerk gedaan. In dit schema zie je de doelen die de afgelopen weken aan bod zijn gekomen en hoe leerlingen deze doelen hebben gemaakt. (Op de afbeelding zie je een verzonnen situatie!)
Dit schema geeft je ook informatie over andere zaken; welke kinderen nog hulp nodig hebben, werktempo- probleem, verrrijking wel of niet, enz.


Spel: werkwoorden met een vast voorzetsel

In de klas hangen de voorzetsels: van, naar, met, in, op, over, voor, aan

De leerlingen krijgen allemaal een kaartje met een werkwoord. Ze zoeken het goede voorzetsel bij het werkwoord. Als iedereen bij een voorzetsel staat controleren de kinderen bij elkaar of ze goed staan.

Te vinden onder: https://soullie.nl/leren/taalspellinglezenSnappet quiz,

De quiz staat weer online! Omdat je de vraag en de antwoorden niet kunt invoeren heb ik een powerpoint gemaakt zodat je dit wel kunt voorbereiden.

Te vinden op: /snappet/snappet-algemeen

             Keuzekast: Nieuwe kaartjes

Er zijn weer nieuwe kaartjes gemaakt voor de keuzekast! Uiteraard kunnen deze kaartjes ook ingezet worden als klaaropdracht!
Breukenwaaier

De kinderen hebben vandaag een breukenwaaier gemaakt. Hier staan de breuken, decimalen en procenten op. Handig hulpmiddel tijdens het rekenen. Elke breuk in een andere kleur, splitpen erdoor en de leerlingen kunnen dit in de la bewaren en erbij pakken mocht het nodig zijn. Formats zijn te vinden op:/rekenen/breukenSnappet training: Samen aan het stuur!

Er zijn veel teams die ik het afgelopen jaar al heb geholpen met het implementeren van Snappet in de school. Ik hoor vaak dat ze het prettig vinden om gecoacht te worden door iemand vanuit de praktijk. Ik werk nu al voor het 7de jaar met Snappet en heb al een hoop ontwikkeld. Om Snappet zo effectief mogelijk in te zetten om het leerresultaat te vergroten is het belangrijk om het programma goed te kunnen doorgronden. Hoe zet je Snappet op je rooster? Welke afspraken maak je in je team? Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen weten wat ze aan het doen zijn? Wanneer meld je een leerling bij de IB-er? Wat doe je met een leerling die boven de 90 % scoort? Hoe combineer je de Cito-scores t.o.v. de Snappetscores? Vragen die veel leerkrachten stellen. Onderstaande training kan helpen om met je team alles uit Snappet te halen. Interesse? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Je mag ook mailen of bellen om vragen te stellen. mhsoullie@gmail.com 0629110723


Snappet rapport voor de leerling

De leerlingen doen weinig met het rapport uit de leerlingomgeving. Dat vind ik een gemiste kans. Een leerling kan vanuit zijn rapport heel mooi zien aan welke domeinen hij/zij kan werken. Om dit wat overzichtelijker te maken heb ik een nieuw format gemaakt. De leerling kleurt hierbij zelf in wat hij/zij behaald heeft. Hierdoor zijn ze meer eigenaar van het leren en komt (bij de meeste leerlingen) vanzelf de drive om aan een doel te gaan werken. Ik heb in ieder geval erg gemotiveerde leerlingen in mijn groep! Dit format is gemaakt voor rekenen groep 5 t/m 8! /snappet/snappet-leerlingrapporten


Snappet leerlijnen

Het heeft even geduurd maar de Snappet leerlijn rekenen is klaar! 47 domeinen en alle rekendoelen staan erin. Dit document geeft je een goed overzicht. Waar staan we op de leerlijn? Leren zichtbaar maken!


Je kunt het document vinden onder de link: /snappet/snappet-leerlijnen

Terugkijken

Dit jaar was voor mij een bijzonder jaar. Ik heb zoveel ontwikkeld en op deze website geplaatst waardoor ik door verschillende mensen werd gespot. Er kwamen al snel aanvragen om Snappettrainingen te verzorgen. Ik heb mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ZZP-er geworden van het bedrijf Soullie.nl. In dit jaar heb ik al heel wat teams mogen begeleiden in het implementeren van Snappet binnen een school of klas. Dit is zeer dankbaar werk. Ondertussen ontwikkel ik ook documenten die handig zijn om te gebruiken in de klas. Het is zo'n mooie ervaring dat er zoveel directeuren, leerkrachten en IB-ers deze documenten bij mij bestellen.

Nu is het tijd om te genieten van een vakantie. Ik wil mijn man en kinderen bedanken voor het steunen van al mijn innovaties. En verder wil ik iedereen bedanken die dit afgelopen jaar een beroep op mij hebben gedaan en vertrouwen in mij hadden!

Tot volgend jaar!

Marian Soullié

Snappet jaarplan

Samen met mijn collega Leonieke Riemens hebben we dit nieuwe jaarplan gemaakt. Dit formulier gebruiken we in het Snappetgesprek met de leerlingen. De CITO-scores zet de leerkracht erin en de leerling vult de Snappetscores in m.b.v. het groeigrafiek. De leerling geeft ook aan hoe hij/zij erover denkt/voelt d.m.v. de smileys. Met de pijltjes geven we aan of de leerling gegroeid is t.o.v. zichzelf. Daarna bespreken we wat de leerling nodig heeft voor de volgende periode. Zo is het voor de leerling enorm zichtbaar. Format is te vinden onder: /snappet/snappet-algemeen

Tijdschrift AVS

In het tijdschrift AVS staat er een artikel van Roboschool. Deze foto's zijn gemaakt tijdens het filmen voor het promofilmpje.


Roboschool en Trendspirator

De promoclip is klaar! Het resultaat kun je zien door op de afbeelding te klikken:Handleiding Snappet leerlingomgeving

Tijdens het geven van een Snappettraining ontdekte ik dat veel leerkrachten niet goed wisten hoe de leerlingomgeving eruit zag. Ik heb hiervoor een handleiding gemaakt zodat je als leerkracht niet voor verrassingen komt te staan. Te vinden onder: /snappet/snappet-handleidingen

Snappetgesprekken

Nu we de kind-oudergesprekken achter de rug hebben, kunnen we weer beginnen met de Snappetgesprekken. Er komen steeds twee leerlingen per dag aan de beurt. Je bekijkt met de leerling de groeigrafiek. De leerling mag zijn formulier invullen en we bespreken hoe er de aankomende periode gewerkt gaat worden. In de bovenbouw wordt er ook gekeken naar de vakken en de hoeveelheid werkpakketten die gemaakt gaan worden per week. Wil de leerling werken aan rekenen kunnen we afspreken dat hij/zij meer werkpakketten voor rekenen maakt t.o.v. taal of spelling.

Na een aantal weken bekijken we weer de groeigrafiek en ziet de leerling vanzelf of hij/zij gegroeid is t.o.v. zichzelf. Hebben de afspraken die gemaakt zijn gewerkt of moeten we iets anders bedenken? De leerlingen zijn zo eigenaar van het leren! In mijn groep zitten gemotiveerde leerlingen. Ik kan hierdoor veel tijd besteden aan extra instructies. Win-win!

                                                            

Roboschool en Trendspirator

Afgelopen vrijdag mocht ik meewerken aan een filmclip van Trendspirator. Op onze school werken we met het bedrijf Roboschool.

RoboSchool is in 2016 gestart met de ambitie kinderen te leren programmeren. Ze wilden laten zien dat programmeren niet moeilijk hoeft te zijn. En zag hoe je met robots kinderen eenvoudig kunt leren programmeren via intrinsieke motivatie.

Tevens wilde RoboSchool het programmeren op basisscholen professionaliseren. Door een totaaloplossing te bieden in het versnipperde aanbod op het gebied van programmeren. En op een manier dat er geen afhankelijkheid meer is van vrijwilligers of inhuur van experts.

De samenwerking met de basischolen van SCOL heeft een pilot mogelijk gemaakt en resulteerde in een oplossing die getoetst is in de praktijk. Sindsdien is het hard gegaan en hebben veel basisscholen, ouders en BSO's ontdekt hoe makkelijk je invulling kunt geven aan computational thinking en de kinderen echt kunt voorbereiden op de toekomst.

Trendspirator duikt in de trends, inspiratie en ontwikkelingen die we zien in de wereld van verhalen horen, beleven en vertellen: Storytelling en beleving en wilde graag bij ons het programmeren komen filmen.

Een leuke ervaring! Zodra het klaar is deel ik dit uiteraard!
Vriendenslinger

Hoe leuk zou het zijn als iedere leerling van een school een poppetje knutselt en alle poppetjes in de school opgehangen worden d.m.v. splitpennen. Een echt kunstwerk! Het kan ook het hele jaar blijven hangen. Het format van het poppetje is te vinden onder het tabblad: Kinderboekenweek 2018. Hier vind je ook een woordzoeker en een kruiswoordpuzzel.


Dagtaak

Wij werken in de bovenbouw met een weektaak. Er zijn leerlingen die dit nog lastig vinden. Vandaar dat ik een dagtaak heb gemaakt. De leerling krijgt wel een weektaak. Iedere ochtend komt hij/zij een dagtaak halen en vult samen met mij in wat hij deze dag gaat doen. Halverwege de dag bekijken we hoe het ervoor staat en passen eventueel aan. Aan het einde van de dagkleurt de leerlinghet rondje groen als het gelukt is en levert de dagtaak bij mij in. Mocht het niet gelukt zijn zie ik dit in een oogopslag en kan dit nog even bespreken. Het is voor deze leerling fijn als het met een gerust hart naar huis gaat. De dagtaak is te vinden onder het tabblad: SnappetDe dag van vandaag

Deze website is ideaal om 's morgens op je digibord te zetten:
De Dag Vandaag geeft leerlingen en leerkrachten het startsein dat de schooldag gaat beginnen. Als de betreffende datum wordt aangeklikt, komen verschillende onderwerpen aan bod. De digitale agenda is verrassend, gevarieerd en een dagelijks cadeautje voor de leerlingen. De onderwerpen die aangestipt worden zijn actueel of gaan over geschiedenis, aardrijkskunde, taal/lezen, wereldoriëntatie en andere educatieve onderwerpen. Ze sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs, afgewisseld met leuke weetjes en, indien relevant, een opdrachtje. Daarnaast kunnen leerkrachten hun eigen agendapunten in deze digitale agenda plaatsen, zoals verjaardagen, klassenuitjes, sportdagen, enzovoorts.

https://www.dedagvandaag.nlr