Recensie: Hondenstad

Oorspronkelijke titel: Dogtown
Auteur: Katharine Applegate en Gennifer Choldenko
Illustraties: Wallace West
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 349
Genre: fantasie
Thema: asiel, vriendschap, dierenbescherming
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789045130323

'Hondenstad is een asiel: onderdak voor dakloze honden. In hondenstad heb je net zo veel soorten honden als daarbuiten. Collies en corgi's, sharpeis en schapendoezen, slimme schnoedels, poedels en labradoedels.... en massa's mengelmoeshonden als ik.

De vriendelijke driebenige hond Kans is de perfecte gids voor Hondenstad, een opvangcentrum dat zowel warmbloedige als robothonden verzorgt. 
Kans is het "gelukssymbool van het management," omdat ze vrij rondloopt zonder opgesloten te zijn in een kooi en brokjes achterlaat voor haar muizenvriend. Haar leven is behoorlijk goed, maar ze verlangt nog steeds naar hereniging met haar familie, net als veel andere levende honden. Ze wantrouwt de robothonden, die handig zijn en makkelijker geadopteerd worden, maar volgens haar geen persoonlijkheid hebben.

Wanneer IJzerkop, een vreemd ontworpen e-hond, tijdens een voorleesprogramma in de opvang een band opbouwt met een kind, worden Kans' vooroordelen over harteloze robothonden doorbroken. Terwijl Kans een connectie met IJzerkop opbouwt, ontsnappen de twee kort naar de buitenwereld, waar Kans leert dat iedereen verlangt naar een plek waar hij thuishoort.

Herinneringen aan haar gelukkige thuis met de familie Besser, een lieve familie, blijven terugkomen. De rustige dagen werden verstoord door een nalatige hondenoppas. Kans' spraakzame vertelstijl bevat flashbacks, korte verhalen over andere dieren in de opvang en bedachtzame observaties, zoals over de "huilertjes" – de verdrietige nieuwe aankomsten.

hondjpg

De hoofdstukken zijn kort, waardoor je snel door het verhaal heen gaat. Het boek heeft een goede opbouw, en je blijft nieuwsgierig of Kans en IJzerkop uiteindelijk hun plek vinden waar ze thuishoren. Persoonlijk vond ik het middenstuk wat langdradig, en ik had de neiging het boek even weg te leggen. Gelukkig maakte het einde alles weer goed.

Dit kinderboek zal de harten van hondenliefhebbers zeker raken.

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.