Vier de successen

De afgelopen twee jaren is er veel gevraagd van onze flexibiliteit. Zo ook in onderwijsland. Er werd veel gesproken over werkdruk, leerachterstanden, minder motivatie, ziekteverzuim. Lange tijd hebben we afstand moeten houden en konden niet meer live sparren. Veel dingen moest je alleen doen. We stonden bijna stil. De trein moet langzaamaan weer gaan rijden, maar het ontbreekt aan energie. Het is goed dat de welverdiende zomervakantie eraan komt.
Maar hoe komen we terug na de vakantie? Het is belangrijk om hier even bij stil te staan. We willen onderwijs geven en hebben elkaar daarbij nodig. We moeten weer gaan samenwerken. Het wij-gevoel moet terugkomen. Wat zijn jullie doelen voor het aankomende schooljaar? Noteer de doelen ook al zijn ze nog zo klein en vier de successen. Het is zo belangrijk. Het stimuleert je collega's en het bevordert het teamgevoel. Zorg dat je samen trots bent op wat jullie hebben bereikt!6f9f9c0499jpg
Hieronder een aantal tips om volgend schooljaar goed van start te gaan:
- Hang samen een papieren vlaggetjeslijn op in de teamkamer. Prik een vast moment om stil te staan bij successen. Schrijf op ieder vlaggetje een succes. Zullen alle vlaggetjes aan het einde van het schooljaar beschreven zijn?
- Zet een complimentenbox in de teamkamer. Wil je een compliment delen? Schrijf dit op een briefje en stop dit in de complimentenbox. Als start van de vergadering worden er wat briefjes getrokken en voorgelezen.
- Zorg voor een gezamelijk koffie/thee-moment op een dag.
- Houd je aan de afspraken die je samen hebt gemaakt.
- Bedenk iedere dag waar je dankbaar voor was. De app Presently is hierbij een handig hulpmiddel. Je krijgt op een vast moment een signaaltje zodat je het niet vergeet. Als je al je successen terugleest zorgt dit echt voor een positief gevoel.
- Spreek gezamenlijk af wanneer een doel bereikt is en denk na over de beloning.
- Deel de successen in de nieuwsbrief en online.
- Wees trots op elkaar en vooral op jezelf!

ad75cd750ejpg