Recensie: polder

Auteur: Eva Moraal
Illustraties: Marieke ten Berge
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 80
Genre: Informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789047713821

Zowel Eva als Marieke wonen dicht bij de polder en het water. Als ze een ommetje maken komen ze allerlei dieren tegen. Vijfendertig dieren, vooral polderdieren worden in dit boek in de schijnwerpers gezet. Ieder dier vertelt zelf zijn verhaal. Waar het leeft, waar het gaat overwinteren, hoe groot het is, hoeveel er nog zijn, wat het eet. De dieren praten tegen ons en vragen ons om wat aan de klimaatverandering te doen.

Wulp: Maar de mens maakt het ons ook erg lastig. Steeds meer saai raaigras in de polder, steeds minder hei en wadden en andere getijdengebieden. En al dat land dat jullie inpikken. Om eerijk te zijn: het gaat slecht met mij. Op steeds meer plekken verdwijn ik. Waarom jagen jullie p[ sommige overwinteringsplakken nog op me? Ik mag dan niet zo meoilijk zijn, er moeten nog wel een paar plekjes voor me overblijven.....

Ieder dier krijgt twee bladzijden. Een van de twee bladzijden is een mooie grote illustratie op de hele bladzijde van het dier. Op de laatste bladzijden krijg je 28 tips van mooie plekken waar je al deze dieren kunt spotten, voorbeelden van internationale wetlands en een detailkaart.
20230613_152029jpg


Dit boek is ontzettend goed te gebruiken in de klas. Geef ieder duo twee dieren en laat ze alle informatie vergelijken. De overeenkomsten en verschillen. Een mooie leesles en bezig zijn met de natuur. Twee vliegen in een klap!
Ik geef het boek een 8.
Ik wil uitgeverij bedanken voor het mogen recenseren van het boek. 
Wil je het boek aanschaffen? Ga naar een lokale boekhandel.


Polderpng
Wil je het format gebruiken? Klik hier