Recensie: Pinkeltje is overal thuis

Auteur: Sander Meij
Illustraties: Arne van der Ree
Uitgeverij: Unieboek/Het Spectrum
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 126
Genre: avonturenboek
Thema: thuis, milieu, ontbossing
Leeftijd: voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar
ISBN: 9789000389032

Dit is weer een nieuw avontuur met Pinkeltje. Deze keer gaat hij samen met zijn mensenvriendin Paulien naar Brodezië-stad om een huisje te vinden voor een slak. Tijdens het bezoek komen ze in aanraking met een drone. Deze drone zorgt ervoor dat ze in een rivier worden geblazen. Gelukkig loopt het goed af en belanden ze op een strand. Hier worden ze gevonden door de hond Boelie en omdat Pinkeltje kan praten met dieren worden ze geholpen door zijn baas Fred. Als Pinkeltje aan Fred vertelt over de drone ontstaan er grote zorgen. Fred vertelt dat hij samen met een collega strijdt tegen illegale houtkap. De drone is het signaal dat er illegale houthakkers actief zijn. Hoe kunnen ze dit nu voorkomen? Gelukkig heeft Pinkeltje een ontzettend goed plan.

20231008_165641jpg
Toen ik dit deel van Pinkeltje toegestuurd kreeg kwamen er meteen mooie herinneringen boven. Ik heb zoveel boeken van Pinkeltje voorgelezen gekregen en zelf voorgelezen aan mijn eigen kinderen. Zou dit deel dan net zo avontuurlijk en warm zijn? En ja, na het eerste hoofdstuk zat dat al goed. Er worden meerdere thema's besproken. De sfeer die omschreven wordt bij Pinkeltje thuis geven je een warm welkom. Als Pinkeltje in de jungle is wordt de boskapping op een goede manier uitgelegd. De problemen worden gelukkig niet al te diep uitgewerkt. Het is immers een boek voor kinderen vanaf 4 jaar. Toch goed om dit onderwerp wel te benoemen.
Het verhaal is spannend en leerzaam. Tijdens het lezen krijg je informatie over de Paarse Zombiewesp, de mieren, de kameleon. 

Mooie quotes:
'Ik denk dat ik eerst iets moest kwijtraken om mezelf terug te kunnen vinden.'

Pinkeltje: 'Ik voel me inderdaad overal wel een beetje thuis. Dat komt doordat ik vrienden ben met alle dieren. Waar ook ter wereld. Maar mijn échte thuis blijft uiteindelijk tóch de plek waar ik ben met de pinkel van wie ik het meest hou van allemaal....'

Het boek past goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2023.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.