Recensie: Ontketen het brein van je kind

Tekst: Theo Compernolle

Illustraties: Caroline De Cock

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 295

Genre: pedagogisch boek

Thema's: schermverslaving, digitale media, sociale media,

Kaft: Softcover

Inhoud:
Kinderen die geen schermslaven zijn met een inefficiënt brokkelbrein, maar kinderen die de technologieën digivrij gebruiken om gefocust te leren, te consumeren en zich te amuseren. Dat is het uitgangspunt, ouders en leraren kunnen onze kinderen en pubers leren hoe ze op een gezonde manier met digitale media kunnen omgaan in hun eigen voordeel en er zelf nog een graantje van meepikken met betrekking tot hun eigen gedrag met het schermgebruik. Theo Compernolle wil met dit boek de opzet geven hoe wij als ouders en / of leerkrachten het brein van onze kinderen kunnen ontketenen. Hiervoor heeft hij het boek opgebouwd in vijf delen.
In het eerste deel legt hij de voor- en nadelen van het altijd verbonden kunnen zijn. Om direct hierna in het tweede deel uit te leggen hoe men de nadelen kan bijsturen.
Deel drie en vier gaan over de werking van het brein in het algemeen en specifiek bij de adolescent. Als laatste neem Compernolle ons mee naar de maatschappelijke oorzaken en gevolgen van ons verkeerde schermgebruik.
De achterflap is ook duidelijk, dit boek biedt een helder en onderbouwd antwoord op vragen zoals: 'Is het aantal uren dat je kind met een schermpje bezig is wel normaal? Hindert gamen en gebruik van sociale media het leervermogen van je kind? En hoe kun je je kinderen tegen overmatig gebruik van digitale media beschermen?'

Theo Compernolle beschrijft niet alleen wat de beste aanpak is, hij legt ook uit waarom. Als mensen begrijpen hoe ze het brein van hun kinderen kunnen bevrijden, zullen ze veel beter hun eigen creatieve oplossingen kunnen bedenken.



9376432f12jpg

Mijn mening:

Het is een boek dat op een duidelijke manier uitlegt en makkelijk wegleest. Theo Compernolle wist mij zo te boeien dat ik het boek niet weg kon leggen. Je stelt jezelf tijdens het lezen al vragen over jouw eigen schermgebruik. De tips zijn ook zeker zelf toe te passen, dus niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor de volwassen lezer.  
Een aanrader voor iedere opvoeder en leerkracht.