Recensie: Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen

Auteur: Kevin Hassing

Illustrator: Linda Faas

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Eerste druk: 2020

Tweede druk: 2021

Aantal bladzijden: 239

Genre: Avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
De piratenbende van Ramon heeft het het dorp Zeeburgerdam bezet door De 5 slangen. Ze hebben alle huizen geplunderd en iedereen naar het grote plein gebracht. Ze bewaken daar de drie toegangspoorten. Niemand druft iets te doen. Iedereen is bang voor hun leider, Ramon. Mus is de enige die kan ontsnappen. Ze gaat op zoek naar Kapitein Kwaadbaard. Hij heeft ooit bij De 5 slangen gezeten en heeft nog een appeltje met hen te schillen. Het lukt Mus om hem over te halen haar te helpen. Kapitein Kwaadbaard kan dit niet alleen en schakelt de hulp in van De Buffel, Kromme Kareltje en Bertrand, de broer van Kapitein Kwaadbaard. Onderweg komen ze allerlei gevaren tegen zoals de Jagers, bloeddorstige roofdieren, een spookschip, een stelende schurk en een sluwe zakenvrouw. Zal het hen lukken om de piratenbende te verslaan?

Mijn mening:
De start van het boek is al zo spannend geschreven dat je vanzelf door wilt lezen. Het is een gevarieerd verhaal waarbij niet alles even goed afloopt. Ieder personage in dit verhaal heeft specifieke kenmerken waarin je je zou kunnen herkennen. De relatie tussen Mus en Kapitein Kwaadbaard is aandoenlijk. De tekeningen van Linda Faas zijn weer prachtig gemaakt en een mooie aanvulling in het boek.
Je leert veel over de piratenwereld: bakboord/stuurboord, kraaiennest, stuurwiel, romp, enterhaak.

Mus moet een gedichtje onthouden en tijdens een ontmoeting hardop zeggen:
'Over de zeeën zo diep en zo blauw,
dwars door de wind, de regen en kou,
vaar ik zo snel als mijn zeilen doorstaan,
terug naar mijn liefje, naar jou.'

Mooie quote: 'Als je zeker weet dat je een bepaalde kant op wilt, kan de stroming of de wind nog zo sterk zijn, jouw wil en doorzettingsvermogen zullen altijd sterker zijn. Het kost misschien veel kracht, tijd en moeite, maar dat is het allemaal waard.'

Ik ben benieuwd naar deel 2!

Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.