Recensie: Missie afbreken

Auteur: Pieter Koolwijk
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 261
Genre: psychologisch verhaal
Thema’s: afscheid, vriendschap, angst
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789047713869
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Na het lezen van het boek Gozert en Luna was ik erg benieuwd hoe dit laatste deel zou zijn. Ik had al een voorspelling gedaan en deze kwam inderdaad uit. Wat een ontroerend deel is dit geworden!
Je moet wel de eerste twee delen gelezen hebben wil je Missie afbreken volledig begrijpen. 
Gozert en Ties zijn onafscheidelijke vrienden. Ties is de enige die Gozert kan zien en horen. De vriendin van Ties, Luna kan hem alleen horen maar niet zien. Ze doen samen allerlei gevaarlijke missies en als het dan mis dreigt te gaan brullen ze hard: 'Missie afbreken!' 
In dit deel merkt Gozert dat Ties steeds meer met andere kinderen gaat spelen en dat Gozert opzij wordt gezet. Het maakt hem eenzaam. Hij ontdekt dat er meer zijn zoals hij en komt tot de ontdekking dat als je geen aandacht van mensen krijgt het steeds minder met ze gaat. Hij wil weten waar hij dan wel thuis hoort. Tijdens deze zoektocht voel je als lezer de eenzaamheid, het verdriet, de liefde naar zijn vrienden, de wanhoop. 

''Ik ben mezelf soms een beetje kwijt.' 'O?' Hij klinkt bezorgd. 'Hoe voelt dat dan?' Ik haal mijn schouders op.  'Ik weet gewoon niet zo goed meer wat ik ben.' 'Huh?' Hij kijkt mij verbaasd aan.  'Je bent mijn broer. Mijn allerbeste vriend.' 'Ja, dat wel. Maar ik ben wel heel anders dan jij en alle andere kinderen.''

Ties en Luna zijn ondertussen bezig met een eigen missie. Ze willen de directeur van Huize eruit hebben. Er worden veel te veel medicijnen gegeven aan kinderen om zombies van ze te maken terwijl ze beter op een andere manier geholpen kunnen worden. 
Gozert moet een keuze gaan maken en ach.......wat is dat mooi omschreven. 
20230617_140345jpg

De illustraties van Linde Faas zijn weer prachtig. Kunstwerken vol kleur. Een mooie aanvulling voor het verhaal. 
En tja....ik baal ervan dat het nu echt het laatste deel is. Pieter Koolwijk heeft het fenomenaal geschreven. De dood en het afscheid nemen is na het lezen van dit boek helemaal niet erg. En hoelang je verdrietig bent en geen afscheid wil/kan nemen. Alles is goed. 

Ik geef het boek een 10 en dat doe ik niet snel. Maar deze hele serie koester ik. Het moet in iedere bibliotheek komen te staan. 

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je een fragment beluisteren? Klik hier
Wil je het boek zelf aanschaffen? Ga naar een lokale boekhandel.