Recensie: Mijn groene boek

Auteur: Gozde Eyce
Illustraties:  Gozde Eyce
Vertaling: Sarah Brusell en Julie Rodriguez
Uitgeverij: Van Driel
Nederlandse uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 46
Genre: milieu
Thema: milieubewust zijn
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789493341234

De omslag van het boek is groen met blaadjes, een bij, een worm en een lieveheersbeestje. De subtitel zorgde ervoor dat ik het boek wilde gaan lezen. 'Eenvoudig duurzaam leven voor kinderen.' Op de eerste bladzijde vind je een brief van je buurvrouw, de auteur Gozde en van planeet aarde. De boodschap in de brief is dat de aarde je hulp goed kan gebruiken en dat het niet heel moeilijk is om je steentje bij te dragen. Je wordt uitgenodigd om het boek te lezen om meer voor de aarde te kunnen doen. Je krijgt vervolgens allerlei tips om de aarde te helpen. Het zijn tips die makkelijk te verwezenlijken zijn. Op de linker bladzijde de tip en op de rechter bladzijde een duidelijke illustratie. 
Het boek is heel goed in te zetten in de klas. De platen zijn allemaal kleurrijk en groots ge├»llustreerd zodat iedereen het goed kan zien. De kinderen op de platen zijn van verschillende nationaliteiten. Stel een tip een week centraal, ga erover in gesprek met de kinderen en laat de kinderen een week met deze tip aan de slag gaan. Betrek de ouders ook bij deze tip. 

Gozde Eyce is freelance illustrator en werkt onder de naam Themoodysociety

20240410_183808jpg

Dit boek zorgt ervoor dat kinderen bewuster met de aarde omgaan. Het wordt in makkelijke taal uitgelegd en de illustraties zijn duidelijk en aantrekkelijk door de kleuren. Ik was even bang dat het een belerend boek zou zijn, maar dat is absoluut niet het geval. 
Een aanrader voor alle kinderen en ik durf erom te wedden dat er ook tips tussen zitten die voor ouders nog leerzaam kunnen zijn!

Deze bijvoorbeeld:
Was je met een stuk zeep.
Vloeibare zeep zit in plastic flessen.
Je kunt beter een stuk zeep gebruiken.
Deze gaat veel langer mee, is goedkoper
en je hoeft geen plastic fles weg te gooien.
Zelfs voor he haar bestaan er
speciale shampooblokken!

Ik wil uitgeverij van Driel bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. 
Wil je het boek zelf aanschaffen? Klik hier