Recensie: Landkaarten voor pinguïns

Oorspronkelijke titel: Maps for penguins and Other Traveling Animals
Auteur: Tracey Turner
Illustraties: Hui Skipp
Vertaling: Steven Blaas
Uitgeverij: Lemniscaat
Nederlandse uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 48
Genre: natuur
Thema: reizen van dieren
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789047715689

Hoe weten dieren waar ze heen moeten? Ze hebben geen kompas, landkaarten, gps of borden. In dit boek kun je lezen hoe die dieren dit wel doen en krijg je ook andere weetjes over hun reizen en manier van leven.
De omslag van het boek laat een pinguïn zien met een kompas als hoofd. De titel van het boek is Landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren. Het gaat dus niet alleen over pinguïns, maar maakt kennis met tien verschillende dieren uit verschillende continenten.

20240420_195218jpg
Ieder dier beslaat vier bladzijden. De eerste twee bladzijden bestaan uit informatie waar het dier zich bevindt op de wereld. Ze laten de route zien met behulp van een legenda en een schaal. Op de volgende twee bladzijden ga je mee op reis en vind je een tijdlijn zodat je weet hoelang het duurt en wat er onderweg allemaal gebeurt.
20240420_195210jpg

Het is een kleurrijk boek met interessante weetjes over tien dieren. Er is ontzettend veel te zien en te lezen. Ik was in eerste instantie bang dat het weer een boek met allerlei kleine stukjes tekst zou zijn, maar dat is gelukkig niet het geval. De derde en vierde bladzijde per dier geeft veel relevante informatie. De pijlen in het boek zorgen voor duidelijkheid. Zo weet je wat het volgende stukje is dat je moet lezen. Als je ziet hoever een zwaluw moet vliegen. Ze trekken vanaf eind maart vanuit Zuid- Afrika naar het Verenigd Koninkrijk en vliegen in september weer terug. Een rondreis van bijna 20.000 kilometer. En dat alles vanwege de vliegende insecten. Leerzaam om te lezen waar ze broeden en hoe snel de jongen uitvliegen om vervolgens mee te reizen naar het zuiden.

De kleurrijke illustraties maken het boek af. Iedere rand is weer anders, de leefgebieden worden goed duidelijk door de kleine illustraties.
Achterin het boek vind je een woordenlijst van moeilijke woorden die genoemd zijn in het boek.

Het boek is uitermate geschikt voor Close reading. Laat de leerlingen een tijdlijn met informatie uitwerken van een dier.
Op de site van Lemniscaat vind je meer activiteiten. 

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het boek aanschaffen? Ga naar een lokale boekhandel.