Recensie: Hotel Bonbien

Thematitel Kinderboekenweek 2023
Auteur: Enne Koens
Illustraties: Katrien Holland
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 1998 Vijfde druk: 2023
Aantal pagina’s: 207
Genre: familieroman
Thema’s: hotel, scheiden, geheugen
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789021040639
Zelf lezen vanaf 10 jaar
Voorlezen vanaf 8 jaar

Siri woont met haar familie in Frankrijk. Ze runnen daar een hotel dat vlak langs de snelweg staat. Haar moeder staat in de keuken en haar vader runt de rest van het hotel. Alle gasten verblijven maar kort in het hotel omdat ze vaak verder reizen en dit een tussenstop is. De ouders van Siri hebben vaak ruzie over geld. Siri denkt dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Er moet een wonder gebeuren. 
Op een dag valt Siri uit een boom en belandt op haar hoofd. Ze blijkt daarna een ijzersterk geheugen te hebben. Haar broer Gillis gaat uitzoeken of er geheugenwedstrijden zijn. Er is er een in Essen. Ze kunnen hiermee zevenduizend euro winnen. Zal dit alle problemen oplossen?
20230618_133639jpg

Het verhaal is ondanks het thema luchtig geschreven. Je wordt meegenomen in de wereld van het hotelwezen. Het is hectisch en chaotisch. Vader en moeder communiceren niet heel goed met elkaar en hebben iedere dag ruzie. Dit zorgt ervoor dat Siri denkt dat ze gaan scheiden. Veel kinderen zullen dit herkennen. Alle ouders hebben wel eens ruzie met elkaar. Maar hoe ga je daar dan mee om? Siri durft dit niet te bespreken met haar ouders en hierdoor maakt ze het in haar hoofd alleen maar erger. Alles valt en staat met openheid. Een hele mooie boodschap in dit boek. 

Het boek leest makkelijk weg. Er komen meerdere gasten in het hotel met verschillende verhalen. Hierdoor is het boek lekker afwisselend en vaak ook grappig. 

Ik geef het boek een 8.
Wil je een luisterfragment horen? Klik hier 
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijtthof bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.