Recensie: Hoor je mij?

Auteur: Caja Cazemier en Martine Letterie

Illustrator: Saskia Halfmouw

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 215

Genre: Leesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Het boek heeft een proloog, 21 hoofdstukken en een epiloog. De oneven hoofdstukken gaan over Sterre en de even hoofdstukken over Freek. Het verhaal van Sterre speelt zich af in het heden. Ze gaat naar de brugklas en besluit om geen tolk mee te nemen. Ze wil niet opvallen, ze wil niet anders zijn. Al snel komt ze erachter dat ze veel informatie van de leerkrachten mist, maar ook van haar klasgenoten. De opa van haar vriendin Mila gelooft in Sterre en geeft haar een belangrijke boodschap mee.
Het verhaal van Freek speelt zich af in de jaren vijftig. Freek zit in een internaat voor doven kinderen. Zijn ouders zijn speciaal verhuisd zodat hij niet meer in het internaat hoeft te wonen. Zijn ouders schamen zich voor zijn doofheid. Hij mag in de buurt van horende geen gebarentaal laten zien. Freek heeft grote moeite op school en is snel boos. Op een dag is hij het zat en loopt weg van school.

De twee verhalen komen uiteindelijk bij elkaar op een heel bijzondere manier.

'Pak je kans , kies voor jezelf dan bereik je veel meer. Zet je trots opzij!

Mijn mening:
Dit verhaal neemt je mee in de wereld van twee pubers. Ieder met zijn/haar eigen dillema's. Zoekend naar zichzelf in de grote wereld. Ieder kind volgt een eigen pad. Het wordt mooi verwoord in dit verhaal. De wereld van dove mensen wordt goed uitgelegd. Is de wereld veranderd na 70 jaar? Waar lopen dove mensen tegenaan? Hoe kunnen we beter rekening houden met de dove mensen? Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.
De taal in het boek is erg prettig om te lezen. De machteloosheid van de kinderen is zeer goed te voelen en te begrijpen.

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen?
www.kinderboeken.nl/boek/hoor-je-mij/