Recensie: Het uurwerkmysterie

Originele titel: The Clockwork Conspiracy
Auteur: Sam Sedgman
Illustraties: Stephanie Shafer
Vertaling: Merel Leene 
Uitgeverij: Condor
Nederlandse uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 285
Genre: detective
Thema: klokken, Verenigd Koninkrijk, vertrouwen, vriendschap
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789464530896

De vader van Isaac neemt hem mee de Big Ben in om de klok een uur vooruit te zetten. Tijdens deze opdracht verdwijnt de vader van Isaac plots. Hij vindt wel zijn vaders zakhorloge op de grond waarin een belangrijke boodschap zit verstopt. Hij moet uitzoeken waar zijn vader is. Isaac wordt opgevangen door zijn peetvader oom Solomon. Hij is voorzitter van het Britse Lagerhuis en belooft Isaac om uit te laten zoeken waar zijn vader is. Isaac wil hier niet op wachten en krijgt hulp van Solomons dochter Hattie. En dan begint de spannende zoektocht waarbij ze al vrij snel achterna gezeten worden door de crimineel Pascal. Ondertussen wordt er in Het Lagerhuis flink gediscussieerd over een nieuw wetsvoorstel. De Nieuwe Tijd- het decimale systeem van tien uur per dag en honderd seconden in een minuut. Zal dit te maken hebben met de verdwijning van Isaacs vader? 

20240512_155719jpg
Wat is dit een spannende detective! Vanaf de eerste bladzijde werd ik nieuwsgierig naar het verhaal. Het start met twee mooie spreuken van Charles M. Schulz en Albert Einstein en daarna krijg je een plattegrond van het parlementsterrein en een dwarsdoorsnede van de Big Ben. Ieder hoofdstuk begint met de tijd van een analoge klok. En dan het verhaal. Wat start met een liefdevolle samenwerking tussen vader en zoon in de Big Ben wordt wreed verstoord door een verdwijning van de vader van Isaac. Dit is zo goed beschreven dat je zelf ook wilt weten wat er aan de hand is. Zo is Isaac een slimme nauwkeurige rekenaar en is Hattie een slimme durfal. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar in evenwicht houden en zul je je tijdens het lezen vast herkennen in een van de twee. 
En dan al die weetjes over de Big Ben, het Engelse parlement, Little Ben, de stoomklok en het Royal Observatory. Die feitjes zijn op een natuurlijke manier opgenomen in het verhaal. Daarbij zijn de illustraties ontzettend mooi uitgewerkt. Echt een goede toevoeging tijdens het lezen. 
Het boek eindigt met een plottwist dus ik hoop dat er een tweede deel uitkomt. 

Mooie quote in het verhaal:
'Onze maatschappij is gebouwd op klokken. Klokken zijn een overeenkomst tussen alle mensen dat iedereen dezelfde regels volgt: dat we ons leven afmeten aan de klok op de kerk of op het stadsplein. Zonder klokken zou er chaos heersen.'

Het was een feestje om dit boek te mogen recenseren. Ik wil uitgeverij Condor hiervoor bedanken.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier