Recensie: Het geeuwvirus

Auteur: Dries Deschepper
Illustraties: Isabel Bouttens
Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 214
Genre: avontuur
Thema: vertrouwen, moed, vriendschap
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789044849080

Inhoud:
Mila, Timo en Cherry krijgen tijdens de vakantie plotseling bezoek van Ronaldo, een oude vriend. Hij vraagt ze om per direct met hem mee te gaan. Hij heeft dringend hulp nodig. In het vliegtuig zit ook de vader van Ronaldo en een ingenieur. Ze vliegen naar Symphorosa, een oudere dame die in het Hoge Noorden woont. Eenmaal aangekomen vertelt over een uitvinding van de grote kunstenaar. De Mona Lisa lacht helemaal niet, vertelt ze. Zij onderdrukt een geeuw! En dat ligt aan het geeuwvirus, een uitvinding van Leonardo da Vinci. Iemand die het virus inademt moet vreselijk gapen. En voor je het weet zit iedereen te gapen. En wie eenmaal aan het geeuwen is kan niets meer. Toen de uitvinder dat besefte, verzon hij iets om het virus verborgen te houden. Tot er betere tijden aan zouden breken, waarin men er niet over peinzen zou om er alleen voor eigen gewin iets mee te doen. Hij scheurde de formule in stukken en verstopte deze achter zijn eigen werken. In de loop der tijden werden de stukken perkament gevonden en Symphorosa probeert er voor te zorgen dat niemand van de eigenaren daarvan ook de andere stukken in handen krijgt. Een keer per jaar is er een conclaaf en komen alle eigenaren bij elkaar. 

Symphorosa: 'Ik heb op het vorig conclaaf de hand kunnen leggen op een tweede stuk perkament. Als ik er nog eentje te pakken krijg, hebik er drie. En dan zijn er maar vier in handen van anderen. Als ik dire stukken vertnietig, kan het geeuwvirus nooit meer worden samengesteld. 

Ze vraagt hulp aan Mila en haar vrienden. De eigenaren zijn stuk voor stuk fanatiek en inventief en durven een risico te nemen. Gelukkig deinzen Mila en haar vrienden hier niet van terug. Wat is de rol van de vader van Ronaldo en is Symphorosa eigenlijk wel te vertrouwen?

20230818_163501jpg

Het boek begint meteen spannend. Waarom moeten de vrienden van Ronaldo stel op sprong mee? Ik ging helemaal aan toen Symphorosa het geheim van Leonardo da Vinci vertelde. Ik verbaasde mij er niet over dat Leonardo wilde uitzoeken waarom mensen geeuwen als ze iemand anders zien geeuwen. Ik ben dan ook direct gaan googlen of het waar was dat hij het geeuwvirus ook echt uitgevonden heeft. Hier kon ik gelukkig niets van vinden. Toch is het wel geniaal bedacht om hier dit avontuur bij te schrijven. Het is een spannend verhaal waarin het niet altijd goed afloopt met de eigenaren. Tijdens het lezen vraag je je ook af of Symphorosa wel te vertrouwen is. Je moet wel goed bij het verhaal blijven om alles te begrijpen. Daarom raad ik het boek ook aan voor kinderen vanaf 10 jaar. 

Ik geef het boek een 7.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij Clavis bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.