Recensie: Heel Keverburg kookt

Auteur: Bibi Dumon Tak
Illustraties: Geertje Aalders
Uitgeverij: Gottmer
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 32
Genre: prentenboek
Thema’s: insecten, vertrouwen, doorzetten
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789025772383
Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

De voorkant van het boek nodigt uit om het boek open te slaan en dan zie je direct een bladzijde met allerlei illustraties van insecten met de naam en wat het zoal eet. En dan begint het verhaal. Ieder jaar wordt er een kookwedstrijd gehouden onder de zespotigen. Maar ieder jaar winnen altijd dezelfde insecten en de mestkevers met het gerecht een poep op een bedje van poep komen altijd op de laatste plaats en dus besluit de familie mestkever om niet meer mee te doen. De oudste mestkever is het hier niet mee eens. 
'Wij mestkevers houden de bossen schoon', zei ze. 'We ruimen op wat anderen achterlaten. Als niemand ons gerecht wil proeven, eten wij het zelf op, zoals we dat ons hele leven doen. Maar thuisblijven? Thuisblijven is voor verliezers.'
Zullen de mestkevers toch een gerecht op tafel zetten?

Je kijkt je ogen uit in dit prentenboek. Het is ware kunst dat gemaakt is door de knipkunstenaar Geertje Aalders. Ze heeft alle onderdelen stuk voor stuk met de hand geknipt. Zo knap om bij het geweldige verhaal van Bibi Dumon Tak alles te laten kloppen. 

20230518_173242jpg
En alle dieren kun je aan de voor- of achterste bladzijde terugvinden zodat je weet hoe de insecten heten. Het duurt dan ook even voordat je het boek uit hebt omdat er zoveel valt te zien en te onderzoeken. Een mooie boodschap in het verhaal is dat iedereen er toe doet en je jezelf nooit moet wegcijferen.
Ik geef dit boek dan ook het cijfer 9.
Verder wil ik uitgeverij Gottmer bedanken voor het mogen recenseren van dit prentenboek.
Je kunt een stukje van het prentenboek beluisteren via: Juf Soullie leest
Wil je het boek zelf aanschaffen? Heel Keverburg kookt