Recensie: Hart van Staal

Auteur: Simon van der Geest
Illustraties: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 350
Genre: avonturen
Thema: robots, ouders, familie, vertrouwen, vriendschap
Leeftijd: lezen vanaf 10 jaar
ISBN: 9789045128078

Ravi is een jongen die graag gitaar speelt. Hij woont samen met zijn ouders op een eiland. Als de gouverneur van het eiland besluit dat muziek verboden is en zijn ouders hier ook achter staan vermoedt hij dat er iets goed mis is. Als hij op een nacht blauw licht uit de slaapkamer van zijn ouders ziet komen ontdekt hij dat dit licht uit de oren van zijn ouders komt. Hij deelt zijn geheim met Zina, een nieuw meisje uit de klas. Zij wil er eerst niets van weten totdat blijkt dat haar vader zich ook verdacht gedraagd. Hij verbiedt haar om muziek te maken. Zina en Ravi worden uitgenodigd bij een club De Rebellen. Samen met Blinker en Mink gaan ze de strijd aan tegen de robots die proberen de macht over het eiland te krijgen. Waar zijn hun ouders gebleven? Muziek is een belangrijk wapen om de macht weer terug te krijgen. 

 20231029_130938jpg
Het boek heeft een goede opbouw. Als je begint met lezen denk je dat het kinderen uit deze tijd zijn totdat de ouders door middel van stekkers worden opgeladen. De ouders zijn robots geworden. Kijkend naar deze tijd worden steeds meer dingen op afstand geregeld, zijn er veel dingen waar we afhankelijk zijn van de digitalisering. Worden wij misschien ook steeds meer bestuurd door bepaalde systemen? Dat ging tijdens het lezen wel door mijn hoofd. 
Een hele mooie wending in het verhaal is de muziek. Muziek gaat over gevoel, het raakt mensen en heeft in dit verhaal dus een belangrijke boodschap. Robots hebben geen gevoel en is dus een mooi wapen in de strijd. 
De auteur Simon van der Geest heeft weer een parel geschreven. Van het begin tot het einde blijft het spannend. De kaft van het boek is ontzettend mooi ge├»llustreerd door Martijn van der Linden. Ieder hoofdstuk start met een mooie kleine illustratie dat past bij het verhaal. 
Op de laatste bladzijde kom je erachter dat er nog een tweede deel aankomt en dat vind ik helemaal niet erg. Sterker nog....ik hoop dat dit deel snel in de boekwinkel verschijnt!

Luister naar de nummers die horen bij het boek op Spotify.
Luister naar de podcast van De Grote Vriendelijke Podcast.

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier

I
k wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.