Recensie: Gevaar in het plantenrijk

Auteur: Mátyás Bittenbinder &  Barend Last
Illustraties: Meerdere personen
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
Eerste druk: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 125
Genre: natuur en milieu
Thema: planten
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789464041033

De kaft van het boek maakt je nieuwsgierig. Hoeveel gevaar schuilt zich in het plantenrijk? Bioloog Mátyás Bittenbinder en onderwijskundige Barend Last nemen je mee in de wereld van het plantenrijk. Het boek bestaat uit vijf delen. Ieder deel start met een verhaal en word je daarna ondergedompeld in de fascinerende wereld van planten. 
Zo krijg je in het eerste deel een uitleg over de kenmerken van planten en de fotosynthese. In het tweede deel wordt de evolutie van planten toegelicht. In het derde deel maak je kennis met allerlei soorten planten over de hele wereld. In deel vier worden de planten in Nederland getoond en in het vijfde deel laten ze geneeskrachtige planten zien. 

20240407_111456jpg
De verhalen zijn een mooie aanvulling in het boek. Een verhaal over een vleesetende plant, een gedicht over een meisje Marijn die het bos wil redden, een verhaal over Carl Linnaeus en Socrates en de heksenjacht op Hildegard en Froihilt. 
Fijn dat de bladzijden per deel een andere kleur hebben. Het geeft overzicht. De informatie wordt op een fijne manier op de lezer overgebracht. Het is net of ze het tegen je vertellen.

'Je hebt vast weleens in het bos planten zien groeien met bladeren die lijk op de veer van een vogel. Dit zijn varens. Ook varens hebben tunneltjes zoals de Cooksonia had, alleen worden varens veel groter.'

Tijdens het lezen kom je ook allerlei weetjes tegen of een vraag waarbij je het antwoord onderin de bladzijde ondersteboven ziet staan. 
De illustraties worden afgewisseld met foto's, tekeningen en aquarellen. 

Kortom een afwisselend boek over het plantenrijk. Na het lezen wil iedereen botanicus worden!
Ik wil Fontaine Uitgevers bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier