Recensie: Frietje Frommel

Auteur: Barbara Scholten
Illustraties: Els van Egeraat
Uitgeverij: Ploegsma
Uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 166
Genre: humor
Thema: vriendschap, milieu, geldproblemen, oplossingen
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021685304

Frietje Frommel woont in een stampvol huis, zelfs de stoep staat vol met spullen. Haar moeder verkoopt rommel en haar vader handelt in oud ijzer. Dat levert zo weinig op, dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor extra geld verhuren ze de zolder aan een kolonel met vier kippen. Als Frietje en haar beste vriend achter de computer zitten, zien ze online een vliegdekschip voor maar honderd euro. Frietje drukt op de koopknop: zo veel kilo oud ijzer levert heel veel geld op! Dit enorme schip is de oplossing voor alle problemen. Of worden die alleen maar groter?

20240608_160109jpg

De omslag van het boek riep al een hoop vragen bij me op. Frietje Frommel staat met haar armen in haar zij en kijkt lekker eigenwijs. Zou dit een boek kunnen zijn dat past in het thema voor de Kinderboekenweek 2024? En wat doet die kolonel bovenop een schip? Zodra je het boek opent, vind je een inhoudsopgave met vervolgens illustraties van alle personen die in het boek voorkomen. Door de grappige tekeningen en omschrijvingen krijg je direct zin om aan het verhaal te beginnen.

Ik heb het vorige boek van Barbara Scholten, Donnie Donut, gelezen en hoopte stiekem dat ze dit boek in dezelfde stijl zou hebben geschreven. En gelukkig was dat ook zo! Haar schrijfstijl is vlot en erg origineel. Er gaan weinig zaken normaal. Wie heeft er nu een vader die handelt in oud ijzer, een moeder met een kringloopwinkel, een kolonel met vier kippen, en een vriend, Nadir, die een achtbaan voor zijn verjaardag vraagt? Zo gaat het nog wel even door.

De ouders van Frietje hebben vaak ruzie over geld. Frietje vindt dit wel vervelend, maar is zo positief ingesteld dat het in het verhaal niet te zwaar wordt gemaakt. Er zitten meerdere verhaallijnen in het boek. Zo heeft de kolonel de liefde van zijn leven moeten laten gaan, en maken we ook kennis met de jongen Bossie, die een moeder heeft die depressief thuis zit. De thema's worden luchtig gebracht en Frietje zorgt ervoor dat het uiteindelijk op een grappige manier wordt opgelost. De hoofdstukken zijn kort en er zit veel interactie in elk hoofdstuk, waardoor je je als lezer goed kunt verplaatsen in ieder personage. Het was weer een feestje om te lezen.

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van het boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier