Recensie: Fred

Oorspronkelijke titel: Fred 
Tekst en illustraties: Posy Simmonds
Vertaling: Barbara van Kooten
Uitgeverij: De Harmonie
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 21
Genre: stripboek
Thema: katten, begrafenis, geheim
Leeftijd: vanaf 6 jaar
ISBN: 9789463361736

De kat Fred van de kinderen Nick en Sophie is dood. Ze zijn hierover erg verdrietig en vertellen het aan iedereen. Fred is begraven in de achtertuin en Nick en Sophie schrijven zijn naam op het graf. En dan moeten ze naar bed. Maar als ze eenmaal in slaap zijn hoort Sophie een harde miauw van een kat. Ze maakt haar broertje wakker en samen gaan ze naar buiten om te kijken. Dan ontmoeten ze de kat Peentje en gaan met hem in gesprek. Het blijkt een goede vriend van Fred. Hij is ontzettend verdrietig. Hij vertelt dat Fred de beroemdste kat van de wereld was. Hij kon ontzettend goed zingen. Tijdens het gesprek zijn er heel veel katten de tuin ingekomen. Ze eren Fred en zingen een lied voor hem. Zullen de ouders van Nick en Sophie hen de volgende ochtend geloven?

20230628_152203jpg
Veel kinderen hebben een kat als huisdier. Overdag slaapt een kat veel maar weet jij wat je kat allemaal 's nachts doet? Fred was wel een heel bijzondere kat. In dit boek wordt de dood op een ontroerende luchtige manier besproken. Je mag verdrietig zijn en nadat je kat dood is mag je herinneringen ophalen. Zullen de kinderen nu echt naar buiten zijn gegaan om een kattenbegrafenis bij te wonen of hebben ze dit gewoon gedroomd? Het maakt niet uit!
Ik vond het een mooi verhaal. De illustraties hebben pastelkleuren. Dit past goed bij het thema van het boek. Als een leerling zijn of haar huisdier heeft moeten laten gaan dan zal ik dit boek aanraden. Het helpt echt met verwerken.

Het boek krijgt een 7.
Wil je het boek aanschaffen? Koop het bij een lokale boekhandel. 
Ik wil uitgeverij De Harmonie bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.