Recensie: Elk einde is een nieuw begin

Oorspronkelijke titel: Round and Round Goes Mother Nature
Auteur: Gabby Dawnay
Illustraties: Margaux Samson Abadie
Vertaling: Sandra Hessels
Uitgeverij: Lemniscaat
Uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 107
Genre: informatieboek
Thema: natuurverhalen
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789047715030

48 verhalen over de eeuwige cyclus van de natuur. Het boek is opgedeeld in vier delen: dieren, planten en schimmels, de aarde en de ruimte. Ieder verhaal heeft een intro om je vervolgens mee te nemen in een cyclus met een begin, midden en eind. Iedere keer eindigt de cyclus met de boodschap dat je weer moet beginnen bij het begin. De nummers zorgen ervoor dat je weet in welke volgorde je het verhaal moet lezen. Zo leer je onder andere hoe de naakte molrat paart, zwanger wordt, puppy's krijgt, de puppy's eten, groeien, werken en weer gaan paren. Hoe een springkomkommer zijn zaadjes verspreid en groeien en ook hoe een gletsjer ontstaat en weer smelt, ijsbergen worden, groeien, bewegen....

20240527_192849jpg
Wat een prachtig boek! Je kijkt je ogen uit! Iedere bladzijde is voorzien van kleurrijke illustraties met interessante weetjes. Kinderen gaan ervaren dat de natuur nooit stopt. Ik weet zeker dat het ieder kind zal verwonderen. Het is de bedoeling dat je de nummers volgt. Deze nummers staan niet altijd in de goede volgorde. Dit zorgt soms voor verwarring. 
Je kunt bij dit boek enorm veel werkvormen bedenken. Kies een dier en teken/schrijf de cyclus op. Kies twee dieren en schrijf de overeenkomsten en verschillen op. Enz. 
Een aanrader voor iedere (school)bibliotheek!

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Ga dan naar een lokale boekhandel.