Recensie: Een slijmzoen voor je oma

Auteur: Matthijs Meeuwsen
Illustraties: Paco Vink
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 157
Genre: natuur
Thema: zeedieren
Leeftijd: lezen vanaf 9 jaar
ISBN: 9789045128160

Heb jij wel eens gehoord van een kerstboomworm, de klapmuts of het krabbezakje?
De auteur Matthijs Meeuwsen vertelt in het voorwoord dat er zoveel meer te vertellen is over zeedieren. Hij stelt je voor aan 37 zeedieren. Ieder hoofdstuk start met een illustratie van het zeedier om vervolgens meegenomen te worden naar de informatie die bij het dier horen.

20231104_120304jpg
De schrijver heeft ervoor gekozen om het boek in de taal van de kinderen te schrijven. Ik denk dat dit kinderen heel erg aanspreekt en daardoor alles beter onthouden. Het is in ieder geval niet saai.
De klimvis
Trek je bergschoenen maar aan. Smeer wat extra pindakaas op je boterhammen. Het is tijd om een stukje te gaan klimmen. Kijk, daar ligt-ie al: Mount Everest, de hoogste berg op onze planeet. Hoog ding hè? Megahoog. Maak hem in gedachten toch nog maar een stukje steiler. Nee, nog een beetje.

De prachtige illustraties van Paco Vink maken het boek echt af. Er zit een goede variatie in het boek. Soms wordt de zeedier geïnterviewd dan start de schrijver met een gedichtje om vervolgens een leuk mythologisch weetje cadeau te krijgen.
In de klas zou ik ieder tweetal over een zeedier laten lezen en ze laten opschrijven wat de kenmerken van het dier zijn. Je kunt ook twee dieren laten vergelijken met elkaar. En van welke oeroma wil je zeker geen kusje ontvangen? Er is zoveel mogelijk met dit boek.
Je gaat je in ieder geval verwonderen! Een aanrader voor iedere bibliotheek.

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.