Recensie: Eén wereld 24 uur op aarde

Oorspronkelijke titel: One World. 24 Hours on Planet Earth
Auteur: Nicola Davies
Illustraties: Jenni Desmond
Vertaling: Steven Blaas
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 40
Genre: natuur
Thema: de aarde, het milieu, klimaatverandering
Leeftijd: lezen vanaf 4 jaar
ISBN: 9789047713951

Op de achterkant van het boek vertelt de auteur waar dit boek over gaat:
Het is middernacht in Londen.
Terwijl de rest van de stad slaapt, liggen twee meisjes wakker- ze stellen zich voor wat er op dat moment op verschillende plekken op aarde gebeurt.
Ze fantaseren over pinguïns op het Antartische ijs en kangoeroes in de wildernis van Australië....
Ze zien bultruggen voor zich, diep in de zee, en albatrossen die boven de golven zweven.....
Tijdens de twaalf klokslagen van middernacht- het magische uur - reizen we met ze mee en bezoeken we allerlei soorten dieren op een reis rond de wereld. 
20231104_120322jpg
Op iedere bladzijde vind je de plaats waar we zijn en de tijd dat het op dat moment daar is. Kijkend naar de plaat verwonder je je in eerste instantie over al het moois. Maar als je dan de tekst gaat lezen word je vanzelf stil. Al deze mooie natuur is in gevaar! De opwarming van de aarde, de stropers, vervuiling, ontbossing, bosbranden, smelten van de ijskappen, bestrijdingsmiddelen, de plastic soep. En op de laatste paar bladzijden word je gewaarschuwd:
Mensen moeten hun ogen gaan openen! 
Er volgt ook nog een bericht van de schrijver en illustrator waarin ze een oproep doen om het verschil te gaan maken. Ze geven vervolgens tips om te kunnen helpen.

Een prachtig prentenboek met een mooie boodschap! De illustraties zijn prachtig gemaakt. De schoonheid van de natuur spat ervan af. De teksten zijn kort maar wel krachtig. Het maakt je meteen duidelijk dat de natuur bijzonder is. Fijn om te lezen dat er ook dingen goed gaan door de aanpassingen van de mensen. Maar we zijn er nog niet en dat kan van jongs af aan beter duidelijk gemaakt worden!

Wil je dit boek aanschaffen? Ga naar een lokale boekhandel.
Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.