Recensie: De ontdekkingsreiziger

Auteur: Katharine Rundell
Illustraties: Hannah Horn
Vertaling: Jenny de Jonge
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave eerste druk: 2019
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 302
Genre: avontuur
Thema: survival, natuur, vertrouwen, vriendschap
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789024580941

Fred, Con, Lila en Max vliegen met een oude piloot boven het Amazonegebied. De oude piloot krijgt een hartaanval en het vliegtuig stort neer. De vier kinderen komen in de middle of nowhere terecht en moeten het zien te overleven. Gelukkig weet Fred veel over de natuur en heeft Con een fotografisch geheugen. Tijdens de zoektocht naar honing ontdekt Max een blikje met een landkaart. Daarop staat een kruisje dat verwijst naar een stad. Ze hebben al snel in de gaten dat ze op de plek waar het vliegtuig ligt niet gevonden gaan worden en besluiten met een vlot de kaart te volgen. Dan ontmoeten ze de ontdekkingsreiziger die de kinderen alles leert over de natuur en hoe je hierin kunt overleven. Zullen de kinderen ooit terug naar huis gaan?

Dit geweldige boek neemt je mee in een totaal andere wereld. De vier kinderen hebben allemaal een andere achtergrond en beschikken allemaal over verschillende vaardigheden. Fred is stoer en ondernemend, Con heeft een fotografisch geheugen en is kritisch, Lila houdt de sfeer goed en Max is het kleine broertje. Doordat de vier allemaal andere eigenschappen hebben, heeft iedereen andere oplossingen van de problemen waar ze tegenaan lopen. Tijdens het lezen ga je je vanzelf ook vergelijken met een van de vier. 

Van binnen was Fred een en al hunkering en hoop en opwinding. Er was tot nu toe geen kans geweest om het te bewijzen; zijn vader drong altijd zo strikt aan op het gepoetste schoenen en geen tegensprekende wenkbrauwen. Maar Fred had een vlug verstand met scherpe kanten. Hij wilde meer van de wereld dan wat die hem tot nog toe had gegeven. 

Tijdens het lezen krijg je enorm veel informatie over de natuur en overlevingsskills mee. De ontdekkingsreiziger leert de kinderen hoe ze kunnen overleven. 

20230821_184247jpg

'Nu,' zei de ontdekkingsreiziger terwijl hij bruusk een mes uit zijn zak haalde, 'snij jeachterlangs over de nek, hier, zodat ze geen pijn voelt, kijk, zo, maar niet de kop eraf snijden.' Hij sneed over de nek van de spin. 'En dan wikkel je haar in bladeren.' Hij gooide de spin op een groot boomblad en gaf het aan Lila, die huiverde maar het met beiden handen vasthield.

Dit boek is zeer geschikt als voorleesboek in de bovenbouw. Het is een aanrader als je met het thema ontdekkingsreizen aan de slag gaat. 
Ik geef het boek dan ook een 9.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier!
Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.