Recensie: De Iglo van tante Friet

 Auteur: Tosca Menten
Illustraties: Geert Gratama
Uitgeverij: Van Goor
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 210
Genre: humor
Thema: wonen, dieren, woningen, 
Leeftijd: voorlezen vanaf 8 jaar, zelf lezen vanaf 10 jaar
ISBN: 9789000389759

Dit boek gaat voornamelijk over woningen van dieren. Het boek is zeer afwisselend. Je vindt vijf lange verhalen. Zes mensen die een lintje verdienen en om deze reden worden geïnterviewd. Meerdere advertenties voor dieren waarin de nieuwste snufjes worden aangeboden en meerdere krantenartikelen over bijzondere huisdieren. 
In het eerste verhaal gaat Siep bij zijn tante Friet logeren. Tante Friet heeft een vogelopvang en diezelfde avond ligt er een pakket voor de deur. Siep maakt het pakket open en ontdekt dat er een ei inzit. Uit het ei komt een pinguïn. Het pakket blijkt alleen niet voor tante Friet bestemt te zijn, maar voor de buurman. Als de pinguïn door de buurman wordt gestolen komt Siep achter een vreselijk geheim. 
Het tweede verhaal gaat over het spookhuisdier van Horrebag. Na de spreekbeurt van Ska over het spookhuisdier van Horrebag daagt de meester hem uit om een foto te maken van het spookhuisdier. Hij gaat samen met zijn vrienden diezelfde avond op zoek naar het huisdier, maar of dat nu wel zo'n goed idee is. 
Het derde verhaal gaat over Het huis van Picasso. Een spin die niet zo goed is in het maken van een gewoon web. Hij maakt een vijfsterrenhuis, maar zijn broertjes en zusjes vinden het allemaal maar raar. Totdat Picasso heel veel eten in zijn web krijgt. 
Het vierde verhaal gaat over een levende stofzuiger. Oom Kak werkt aan een oplossing tegen stofmijten en zijn neefje Guus gaat hem daarbij helpen. Ze gaan gebruik maken van een megagrote mijt. Ze heeft Stoffie, de levende stofzuiger. Volgens Oom Kak de uitvinding van de eeuw. Alleen groeit Stoffie wel erg hard en zal het echt betrouwbaar zijn?
Het vijfde verhaal gaat over de eigen grot van Oepoepe Pakka. De vader van Oepoepe Pakka snurkt zo hard dat hij een eigen grot gaat zoeken. Maar in die grot vindt hij wel een heel bijzonder (warm) huisdier.

20230924_175028jpg
In het eerste hoofdstuk vertelt Tosca Menten dat dieren eigenwijzer zijn dan kinderen. Je kunt je beter niet teveel bemoeien met dieren. Je kunt ze wel verwennen met een vijfsterrenwoning. Ze geeft vervolgens ontzettend veel grappige voorbeelden: modderbadkamer, oksel, haarzakje, keverkeet, wielwebhuis, enz. Deze woorden zijn allemaal in een ander lettertype- en grootte geschreven in het blauw. Alle illustraties van Geert Gratama zijn ook blauw. Ze zijn ook deze keer weer grappig om te bekijken en maken het boek nog leuker!

Dit boek hoort zeker op de stapel bij de Kinderboekenweek 2023.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Van Goor bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.