Recensie: De Gorgels en de laatste kans

Auteur: Jochem Myer

Illustraties: Rick de Haas

Omslagontwerp: Marlies Visser

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2022

Aantal pagina's: 277

Genre: fantasie, avontuur

Thema's: vriendschap, vertrouwen, doorzetten

Kaft: hardcover

ISBN: 9789025884208

Leeftijd: 6+

Inhoud:
Heel vroeg in de ochtend tijdens een training van de Waakgorgels-in-opleiding, waar Melle aan meedoet, landt er een grote zeearend met op zijn rug de gorgel Jukko en de slapende Dönar de Oergorgel. Jukko vertelt dat hij tijdens een verkenning een groepje Gewone Groensnotbrutelaars tegenkwamen. Helaas waren er ook Waakbrutelaars bij. Tijdens het gevecht viel de eerste Grensgorgel in slaap. En het blijft niet bij een Gorgel. De vraag is: Waarom vallen de Gorgels in slaap. Zo zijn de kinderen ook in gevaar. Ze worden dan niet meer beschermd. Ze besluiten om Paarsgestipte Groensnotbrutelaars te ontvoeren en te gaan observeren. Hiervoor moeten ze wel naar het hoge noorden. Gelukkig hebben de opa en oma van Melle net een camper gekocht. Zo gaan Melle met zijn oma, moeder, zusje Limoni, Katja een vriendinnetje van Limoni en de Porroporroguggelgorgels Nuru, Gug en Wakka en de Gorgels Bobba en Belia op weg. Tijdens de reis zien ze van alles: watervallen, het Noorderlicht, fjorden, de poolcirkel, een lavvu. Zullen ze ervoor kunnen zorgen dat er geen Tweede Grote Gorgel-ziekte komt?f9dd873589jpg

Mijn mening:
Dit deel is een mooie afsluiting van de avonturen van de Gorgels. Spannend en ontroerend. Ik vond het laatste deel wel ingewikkelder om te lezen. Zoveel verschillende soorten Gorgels. Je moest er echt bijblijven. Het lijkt mij een lastig boek om voor te lezen. Porroporroguggelbam, behoedelazachieszachies, daggeledoeidam, dommeldommeltukjedam, urgentelaspoediespoedie...... kom er maar uit tijdens het voorlezen. Kinderen zullen het wel fantastisch vinden!
Het boek heeft een goede opbouw en ook leerzame momenten. Er wordt veel uitgelegd over het hoge noorden. Ik kan mij zo voorstellen dat mensen hun vakantie naar het hoge noorden gaan boeken om al dat moois te bezoeken.
De illustraties van Rick de Haas zijn weer geniaal getekend. Dit zorgt ervoor dat je van de Gordels gaat houden!

Ik wil uitgeverij Leopold bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen? www.kinderboeken.nl/boek/de-gorgels-en-de-laatste-kans/