Recensie: Dát bedoel ik, zei de zalm

Auteur: Joke van leeuwen
Illustraties: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido
Speciale uitgave voor de Stichting Maand van de Filosofie
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 92
Genre: psychologisch
Thema: filosofie
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789045128450

Dit boek is geschreven vanwege de week van de filosofie in april 2023. De titel van het boek zet je meteen aan het denken. Wát bedoelt de zalm? Het is een doorgeefverhaal. Het boek begint met een zacht pluisje dat door de wind belandt op de oor van een kampioensbeker. De winnaar laat daarop haar kampioensbeker weer vallen. Deze belandt in de rivier die vervolgens een zalm ontmoet. En zo wordt het verhaal doorgegeven tussen mensen, dieren en dingen. Uiteindelijk kom je weer terug bij het pluisje. Bij iedere ontmoeting gebeurt er is iets waardoor je anders naar de wereld gaat kijken.
De hoofdstukken zijn kort met ieder een boodschap. Onder andere de zin van het leven, goed en kwaad, ergens goed in zijn, elkaar respecteren, geloof hebben in, de zoektocht naar geluk, enz.

'Wie gelooft, kan ergens op hopen zonder alles zeker te weten. Toch zijn er mensen die doen alsof ze alles wél zeker weten. Maar wat je niet echt kúnt weten, kun je toch niet wéten?'

 20230721_111853jpg

Het boek is luchtig en met humor geschreven. Iedere lezer zal iets anders ontdekken. Het is maar net hoe je het verhaal ervaart en welke ervaringen je zelf hebt. Het zet aan tot denken en kan in de klas tot mooie filosofische gesprekken leiden. 
Je krijgt als je op deze link klikt filosofische vragen die je kunt gebruiken in de klas. 
Ik geef het boek een 8.
Wil je het zelf aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.