Recensie: Ceciles Circus

Auteur: Sarah Surgey
Illustraties: Alice Pieroni
Nederlandse tekst: Julie Rodríguez
Uitgeverij: Van Driel
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Thema: circus, eigenwijs zijn
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789493341333

Cecile groeit op in een circusfamilie waar alles al jaren volgens vaste patronen verloopt, maar de bezoekers blijven weg. Eigenwijs als ze is, wil Cecile alles anders doen. Ze verandert de show, tot grote ergernis van haar ouders die vast willen houden aan het oude. Maar dan wordt Cecile ineens opgemerkt...

20240912_100459jpg

De omslag van het boek is warm en kleurrijk, wat meteen de aandacht trekt. Je vraagt je echter af waarom het meisje zo vrolijk lacht terwijl de mensen om haar heen zorgelijk kijken – een intrigerende reden om het boek te openen. Op de eerste bladzijde maak je kennis met Cecile, die je meeneemt in de geschiedenis van haar circusfamilie. Haar ouders geloven heilig in het succes van hun circus omdat ze altijd dezelfde voorstellingen geven. Maar Cecile denkt daar anders over.

Elk kind zal zich kunnen herkennen in Cecile's situatie: ouders die bezorgd zijn en willen dat je alles doet zoals zij het willen. Cecile, eigenwijs als ze is, kiest haar eigen weg, en dit vormt de kern van het verhaal. Hoewel 'eigenwijs' vaak een negatieve lading heeft, laat dit verhaal zien dat het ook tot mooie inzichten kan leiden.

Daarnaast word je ondergedompeld in de wereld van het circus, van clowns tot acrobaten – alles komt aan bod. Jammer is wel dat er een leeuw in voorkomt, wat het beeld versterkt dat wilde dieren thuishoren in een circus.

Elke bladzijde is voorzien van prachtige, kleurrijke illustraties. De tekst is in rood gedrukt, waarbij bepaalde woorden paars zijn gekleurd om extra nadruk te geven. Het prentenboek sluit prachtig aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2024. Bovendien zijn er ook vertelplaten beschikbaar die het verhaal nog levendiger kunnen maken.

Wil je het prentenboek aanschaffen? Klik hier

Ik wil uitgeverij Van Driel bedanken voor het mogen recenseren van dit prentenboek.