Recensie: 22 Wezen

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1998 Vijfde druk: 2022
Aantal pagina’s: 24
Genre: prentenboek
Thema’s: weeshuis, spelen, creatief
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789056371098
Voorlezen vanaf 4 jaar

20230613_151945jpg
22 kinderen in een weeshuis die zich goed konden vermaken met een trapleuning of een touw of gewoon met niks. Maar op een dag kwam er een directrice die dat spelen maar niks vond. De wezen moesten naar bed. 'Een olifant kan tegen een stootje, maar een kind is geen olifant.' De verveling sloeg toe. Maar als je je verveelt kom je soms op hele creatieve ideeën! En op een dag zat er een olifant in de slaapzaal en blijkt dat de wezen weg zijn. Ze gaan samen zoeken, roetsen van de trap kleuteren door het zolderraam, doen tikkertje in de dakgoot. Zo ervaart de directrice dat spelen echt leuk is. Zal ze erachter komen waar de wezen allemaal uithangen?

Het is een prentenboek naar mijn hart. De illustraties zijn zeer gedetailleerd. Alle 22 wezen zijn op iedere bladzijde te herkennen en hebben allemaal een eigenschap. Een indiaantje, een kind dat van lezen houdt, een jongleur, een superman, iedere lezer zal zich wel herkennen in een van de kinderen. Mooi om te zien dat er meerdere nationaliteiten in het boek naar voren komen.

Je kunt met dit boek leuke rekenactiviteiten doen. Tel jij eens hoeveel wezen dit zijn? Hoeevl bedden tel je? Kunnen alle wezen in een bed? Zullen we per 2 tellen? 

Ik geef dit prentenboek een 8.
Wil je het boek ook aanschaffen? Koop het dan bij een lokale boekhandel.
Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het recenseren van dit boek.