Kinderboekenrecensie: Terra Ultima

Auteur: Raoul Deleo

Samengesteld en ingeleid door: Noah J. Stern

Illustraties: Raoul Deleo

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 80

Genre: natuur- en geschiedenisboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 12+

Inhoud:
Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo ontdekt een onbekend continent en maakt tijdens zijn drie expedities vele aantekeningen en tekeningen. Hij vraagt aan Noah J. Stern om mee te werken aan het boek Terra Ultima. Hoe Deleo het continent op het spoor was gekomen en had gevonden. De prenten en dagboeken gaan ons alles vertellen. Hiervoor heeft Deleo drie expedities omschreven en getekend. Je wordt meegenomen in zijn dagboek en krijgt prachtige illustraties te zien van de dieren die hij ontmoet. Twee dieren die samen tot een dier zijn gesmolten. Bijvoorbeeld de Zeepadkwal of de Dekschildgaai.

1a10dcf801jpg

De eerste expeditie gaat hij langs de kustgebieden. De tweede langs droge gebieden en de derde langs de tropen. Tijdens de expedities omschrijft hij de natuur en al zijn fantasieën.

'Wat je niet verwacht, neem je ook niet waar. Zou dat ook voor dieren gelden?'

'Daar aan de voet van de gletser besefte ik opeens dat ik me geen buitenstaander meer voel. Ik ben deel geworden van Terra Ultima en zij van mij. Ik ben aangekomen.'

Mijn mening:
Dit boek maakte mij nieuwsgierig. Ik heb eerst alle platen bestudeerd en ben daarna gaan lezen. Hierdoor werden de illustraties nog mooier dan ze al waren. Je zwijmelt je in dat mooie stukje natuur en gaat er bijna in geloven dat dit echt bestaat! Stern vertelt in zijn nawoord dat hij erachter is gekomen dat het archief van Deleo niet compleet is. In het dagboek staat:
'Dit verhaal zegt meer over de mens. Die raakt van de wijs als hij geen grip op de natuur heeft en haar niet kan beheersen.'
'Eerst eens kijken hoe mensen daarop reageren, voordat ik het continent in zijn volle omvang en rijkdom onthul.'

Deleo laat ons ervaren hoe wonderschoon de natuur is en we beter moeten kijken.
Zal er nog een deel na dit prachtige boek komen? Ik hoop het!

Ik wil uitgeverij Lannoo bedanken voor dit unieke recensie-exemplaar.