Recensie: Zoef

Auteur: Janneke Schotveld
Illustraties: Nadia Meezen
Uitgeverij: Unieboek I Het Spectrum
Uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 128
Genre: Avontuur
Thema: rouwverwerking, hond, vliegend tapijt
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789000393251

Oela, de hond van Amir, is dood. Amir is vreselijk verdrietig. Op de plek waar Oela altijd lag, heeft zijn moeder nu een tapijt neergelegd. Het is geen gewoon tapijt, maar een vliegend tapijt dat kan praten en vliegen. Het tapijt luistert naar de naam Zoef. Zoef vertelt dat Oela bij de grens zal zijn en dat ze hem nog terug kunnen halen. Ze moeten hiervoor wel op tijd zijn voordat hij definitief oversteekt. Amir twijfelt geen moment en begint samen met Zoef aan het avontuur.

Als ze verdwaald zijn, ontmoeten ze de Wegwijzer met zeven armen. Ze gaan door het Wonderwoud, een bijzondere wereld met een mooie verwijzing naar Alice in Wonderland. Ze zakken van ellende door een bank en komen dan terecht bij Vadertje Tijd, die de sleutel heeft van de Grens waar de doden heengaan... Zal Amir Oela terug kunnen halen?

Het thema in dit boek is best zwaar. Afscheid nemen en het verlies verwerken worden op een ontroerende maar niet al te zware manier besproken. Het zit boordevol rijke teksten en mooie zinnen:

'De grootste illusie is dat het leven perfect moet zijn.'

'Het leven slaat je links en rechts om je oren, daar ontkomt niemand aan. Maar hoe je ermee omgaat, dat is aan jou.'

'Afscheid nemen is moeilijk. Er is moed voor nodig. Moed is iets durven aangaan waar je eigenlijk voor wil wegrennen.'

20240622_140604jpg

Het verhaal laat je nadenken over de dood, wat mooi is om met kinderen over in gesprek te gaan. Waar ga je eigenlijk heen als je doodgaat? Dit boek is perfect om voor te lezen tijdens de paastijd. Het bevat ook gesprekken over lef hebben en perfect zijn. In ieder hoofdstuk zit wel een boodschap verstopt. De zwart-wit illustraties sluiten prachtig aan bij het verhaal.

Janneke Schotveld heeft weer een fantastisch boek geschreven!

Ik wil uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier