Recensie: We moeten je iets vertellen

Auteur: Marlies Slegers
Illustraties: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 269
Genre: psychologisch verhaal
Thema’s: scheiding, dementie, homoseksualiteit, autisme, schisis
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789021031798
Lezen vanaf: 10 jaar

Op het moment dat de ouders van de 13 jarige Hazel vertellen dat ze gaan scheiden verandert alles. Ieder gezinslid gaat er anders mee om en dat maakt het lastig. Als de zomervakantie in aantocht is krijgt iedereen een andere vakantiebestemming. Hazel wordt naar het eiland gestuurd waar haar oma woont. Op de boot ontmoet ze de 15 jarige jongen Kean. Het klikt meteen. Eenmaal aangekomen bij haar oma komt Hazel erachter dat haar oma zichzelf verwaarloost en erg vergeetachtig is. Als Hazel vragen over de scheiding aan haar oma stelt blijft ze erg vaag in haar antwoorden. 
''Weet jij waarom ze gaan scheiden? Ik...ving iets op over een geheim, daar hadden ze het over in hun laatste ruzie. Ik hoorde papa dat woord gebruiken. Misschien weet jij wat er is?' Ze kijkt naar de sigaar. Een klein spiertje spant bij haar mond. 'O? Een geheim?! Zei hij dat? Het zou....misschien....' Ze schudt haar hoofd. 'Nee.''

Het wordt een zoektocht naar antwoorden op vragen voor zowel Hazel als oma. Als Hazel op een dag een stapeltje brieven vindt van een onbekende man en ze haar oma ermee confronteert gaat het balletje rollen......

“‘Weet je, Haas, soms veranderen mensen.’ Oma kijkt naar de ring om haar vinger. Het is haar trouwring. Ze heeft hem nog steeds niet afgedaan na de dood van opa. ‘Mensen scheiden nu eenmaal. Dan is de liefde op. Of de liefde verandert. Dat is een… ingewikkeld iets. Liefde is sowieso ingewikkeld. Dat zou je later wel begrijpen.’”

Het is een prachtig verhaal met meerdere lagen. De boosheid, het verdriet en de wanhoop is goed te voelen als lezer. De scheiding zorgt ervoor dat er meerdere problemen aan het licht komen. En alle personen in het verhaal zijn op zoek naar antwoorden. Problemen waar veel kinderen zich in zullen herkennen. Ouders die gaan scheiden, Hazel die zich schaamt voor haar schisis, een oma die dementerend is en niet weg wil van het eiland en een vader die eigenlijk nooit zichzelf was. 

20230606_183601jpg
Geluidsfragment beluisteren? Klik hier

Ik geef het boek een 9. 
Wil je het boek aanschaffen: We moeten je iets vertellen
Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijtthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.