Recensie: Van oermens tot jou

Auteur: Tialda Hoogeveen
Illustraties: Annemiek Schellenbach
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 139
Genre: geschiedenis
Thema: de mens, mensapen, homo sapiens, leven
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021685380

De titel van het boek "Van oermens tot jou" prikkelt direct je nieuwsgierigheid. Bedoelt de schrijfster mij? Vragen komen al snel naar boven: Stammen we af van de oermens? Wat is een oermens precies? Hoe zijn mensen ontstaan?

De voetstappen op de omslag leiden je het boek in, dat opent met een prachtig gedicht van Tialda Hoogeveen. De inhoudsopgave laat zien dat het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken, voorafgegaan door een voorwoord over de oerknal, waardoor je meteen weet hoe het verhaal van de mens begint. De hoofdstukken gaan verder in op thema's zoals: wat een mens precies is, de eerste mensaap, hoe de wetenschap haar kennis vergaart, en de evolutie van de mens tot nu toe.

20240928_143351jpg

In hoofdstuk 1 krijg je een oertour naar het ontstaan van de mens, origineel gepresenteerd in de vorm van een vriendschapsboekje. Het boek legt uit hoe we deze informatie weten, bijvoorbeeld door archeologische opgravingen, en waarom de neanderthaler uiteindelijk is uitgestorven. Fascinerend is dat we nog steeds nieuwe dingen ontdekken over onze voorouders.

Tialda Hoogeveen heeft een prettige schrijfstijl, bijna alsof ze persoonlijk tegen je praat. Hierdoor voelt het boek als een levendig college dat de geschiedenis van de mens tot leven brengt. Tijdens het lezen zul je je vaak verbazen over de hoeveelheid informatie die je misschien nog niet kende.

Het boek biedt een goede afwisseling tussen tekst en illustraties. Kleurrijke voetstappen, realistische tekeningen, krantenartikelen en gekleurde tekstblokjes zorgen voor een aantrekkelijke visuele ervaring. Een klein verbeterpunt is dat er weinig tijdlijnen of kaarten zijn opgenomen, wat handig zou zijn geweest om de ontdekkingen te visualiseren.

Dit boek is ook een geweldige bron voor Close Reading. Je kunt leerlingen bijvoorbeeld een gezamenlijke tijdlijn laten maken of menssoorten laten vergelijken. Zo wordt het niet alleen een informatief, maar ook een interactief boek voor in de klas.



Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.