Recensie: Tess Waterkers

Oorspronkelijke titel: Cress Watercress
Auteur: Gregory Maguire
Illustraties: David Litchfield
Vertaling: Lore Aertsen
Uitgeverij: De Eenhoorn
Voor Nederlandse editie: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 216
Genre: fabel
Thema: vertrouwen, liefde, angst, rouwverwerking
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789462917392

De kaft van het boek is prachtig geïllustreerd waardoor je het graag wilt lezen. Ik dacht meteen aan het boek Watership Down. Eenmaal in het boek vind je een inhoudsopgave met 35 hoofdstukken. Zo wist ik meteen dat de hoofdstukken niet al te lang zouden zijn. Ik weet dat kinderen dit over het algemeen als prettig ervaren. Als je door het boek heen bladert vindt je veel illustraties die de aandacht trekken. Ik werd in ieder geval erg nieuwsgierig.
Waar gaat het verhaal over? 
We maken kennis met Tess en haar familie die op het punt staan om te vertrekken naar een nieuw onderkomen. Dit moet gebeuren omdat de vader van Tess van de een op andere dag is verdwenen. Moeder konijn vindt het niet meer veilig in het hol waar ze wonen en ze gaan dan ook op zoek naar een goedkoper onderkomen. Ze komen terecht bij De Geknakte Tak. Hier is een oude uil de huisbaas en er wonen nog meer dieren in de boom. Moeder konijn heeft zorgen om het betalen van de huur en de ziekte van de kleine broer van Tess. En er dreigt gevaar in het Jagersbos. Zo sluipt de vos Reynaert rond en krijgen ze te maken met de honingbeer Tunk. 
Tess is avontuurlijk ingesteld, maar wil haar moeder ook gaar helpen. Ze heeft de drang om op zoek te gaan naar haar vader en naar nieuwe vrienden. Dit gaat niet altijd zonder tegenslagen. Samen met Finny de eekhoorn beleven ze allerlei avonturen. 
In het verhaal ontmoet Tess verschillende dieren met bepaalde eigenschappen. Een ijdel stinkdier, een wijze uil, speelse eekhoorns, een bozige beer, een chaotische kip, een sluwe vos. Omdat Tess nieuwsgierig van aard is en een tikkeltje naïef stuit ze iedere keer weer tegen problemen aan en probeert ze het op haar manier goed op te lossen. Zal De Geknakte Tak uiteindelijk hun thuis worden? 


20240325_154737jpg

Tijdens het lezen van het verhaal kwam er al snel het woord fabel bij mij naar boven. In dit verhaal hebben alle dieren een eigenschap en zitten er meerdere moralen in verstopt. We leven mee met de dilemma's van Tess. En dat zijn er heel wat. 
Wat vond ik van het boek? Het lukte mij niet om het boek in een klap uit te lezen. Er worden tijdens het verhaal details van randvoorwaarden verteld waardoor je af en toe de draad kwijtraakt. 

'De ondergaande zon was een plompe mandarijn in een netzakje van sliertige wolken. De lucht was koel en klam. Een paar vogels zongen in steeds lagere tonen. "Waar gaan we heen?' vroeg Tess.'

Als je van dierenverhalen houdt dan zul je zeker plezier beleven aan dit boek. De illustraties maken het verhaal compleet. Het zijn echte kunstwerkjes!  

Ik wil uitgeverij De Eenhoorn bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier