Recensie: Superhacker

Auteur: Annemarie Jongbloed
Illustraties: Wendy Panders
Uitgeverij: Ploegsma
Uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 149
Genre: avontuur
Thema: hacken, ziekenhuis, rouw,
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021685359

De meiden Moos en Asha ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. De opa van Asha en de oma van Moos liggen samen op een kamer. Moos is erg handig met computers en wil voor haar oma een lekker toetje regelen. Zodra ze een pasje van een verpleger te pakken krijgt, hackt ze het systeem. Als ze ontdekken dat Noura wordt bedreigd, gaan ze samen op onderzoek uit. Hierbij komt het hackerstalent van Moos erg goed van pas. Ze ontdekt dat het ziekenhuis wordt gehackt. Dit moeten ze proberen te voorkomen.

20240615_154600jpg

De omslag van het boek is simpel geïllustreerd, maar laat in één oogopslag zien waar het verhaal over gaat. Kinderen zullen zeker nieuwsgierig worden door de titel van het boek. Een thema dat zeker past in deze tijd komt duidelijk naar voren in het verhaal. Tijdens het lezen vraag je je als lezer ook echt af of het wel oké is wat Moos doet.

Het is niet het enige thema dat besproken wordt. Moos is slechthorend en heeft hoorapparaten. De oma van Moos heeft kanker, en de opa van Asha heeft niet lang meer te leven en sterft uiteindelijk. Al deze moeilijke onderwerpen worden mooi uitgelicht. Je leest hoe zowel Moos als Asha hiermee omgaan, soms met verdriet en soms met een grapje.

De schrijfstijl van Annemarie Jongbloed is prettig om te lezen. Korte zinnen en veel dialoog zorgen ervoor dat je door de korte hoofdstukken vliegt.

Stukje uit het boek:

Dus toen ik niet kon slapen, ging ik naar het dak om
een oplossing te bedenken. Want je lijf is een systeem,
net als een computer. En fouten in een systeem kun
je oplossen. Neem mijn slechte oren: ik hoorde bijna
niets, maar toen ik hoorapparaten kreeg, hoorde ik op-
eens wel. Nou ja, ik hoor misschien niet alles, maar
best veel. Zo zal het ook met oma gaan: de dokters los-
sen de systeemfout op en oma wordt beter. 

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier