Recensie: Rugzwemmen

Auteur: Marc ter Horst
Uitgeverij: Gottmer
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 224
Genre: fictie, psychologisch
Thema: identiteit, klimaat, rouwverwerking
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789025778071

Dit zomerse verhaal gaat over het meisje Noor. In haar gezin draait alles om het milieu. Haar ouders zijn klimaatactivisten en verwachten van Noor dat ze net zo fanatiek hierin is. Ze organiseren eco-middagen, elke zaterdag afval rapen op de strandjes, Noor kan niet douchen zonder dat haar ouders roepen: 'Noor, de gletsjers smelten!' Het valt Noor allemaal zwaar en brengen alle gedachten in twijfel:

Alles goed verder? Nee. Ik wil geen zielige ijsberen meer. Geen smeltende gletsjers. Geen hittegolven. Geen mannen in pak die lachend op de foto gaan nadat ze elkaar loze beloftes hebben gedaan. Geen schildpadden met rietjes in de neus. Geen chocolade met palmolie. Geen advertenties voor hamburgers. Geen branden in veestallen. Geen asfalt, geen bosbranden, geen kettingzagen, geen bladblazers, geen terrasverwarmers, geen weerrecords. Maar ik wil er ook niet meer tegen vechten.

Haar ouders denken dat Noor depressief is en sturen haar naar een zomerkamp. Noor wil helemaal niet op zomerkamp. Hoe komt ze hier nu onder uit? Gelukkig kan ze hierover wel met haar klasgenoot Vera over praten. Er is ook een nieuwe leerling in mei in de klas gekomen, Tim. Noor vindt hem interessant omdat hij laat zien dat je ook een andere mening mag hebben.
Op de dag dat Noor op kamp moet besluit ze om niet te gaan maar op een van de strandjes te bivakeren. Weg van alles, de vrijheid tegemoet. Totdat ze een berichtje van haar moeder krijgt en ze leest dat er Nederlandse toeristen op Griekenland bij een overstroming zijn vermist. Vera zit op Griekenland. Als ze geen contact met haar kan krijgen gaat ze langs bij Tim. En al snel komt Noor erachter dat Tim nog bezig is met het verwerken van het verlies van zijn moeder.

20230711_103036jpg

Wat een prachtig verhaal. Je leest het in een ruk uit. Er zitten zoveel lagen in dit boek. Zoveel dillema's waar pubers tegenaan lopen. In hoeverre moet je je druk maken om het milieu en hoe ver ga je hier dan in? Je voelt de boosheid en de verwarring.

Van mijn ouders mocht ik niet zwemmen in de rivier, maar je kon toch niet je hele leven de regels van je ouders blijven gehoorzamen? Veel regels zijn gewoon rare gewoontes en slaan helemaal nergens op. Ik bedoel: waarom zou je bij het rugzwemmen je handen in de zijn houden? En toch leert iedereen het zo aan.

Bij rugzwemmen kijk je omhoog de wereld in, kun je je vrij voelen maar ben je ook erg kwetsbaar zijn. Dat wordt in dit boek erg duidelijk gemaakt. Het is spannend om je mening te uiten, het kan bevrijdend voelen en tegelijkertijd ben je zo kwetsbaar. Zowel Noor als Tim zijn aan het zoeken naar hun eigen identiteit. Dit heeft de schrijver Marc ter Horst zo mooi gepakt met de thema's rouw en klimaat.

Ik geef dit boek dan ook een 8.
Wil je het boek zelf aanschaffen? klik hier
L
oes Reichenfeld heeft een lesbrief bij dit boek geschreven: klik hier
I
k wil uitgeverij Gottmer bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.