Recensie: Planeet Aarde

Oorspronkelijke titel: Planet Earth III
Auteur: Leisa Stewart-Sharpe
Illustraties: Kim Smith
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 64
Genre: informatieboek
Thema: aarde, landschappen, dieren, wonderen
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789047713654

We reizen mee naar de wildste uithoeken van de aarde en ontmoeten bijzondere dieren waarmee we onze planeet delen. Het boek is opgedeeld in verschillende thema’s: bossen, woestijnen en graslanden, zoet water, kusten, extremen, oceanen en de menselijke wereld.

Elk onderdeel biedt algemene informatie, verhalen uit het landschap, en beschrijvingen van de bewoners, aangevuld met andere relevante details. De kleurrijke en prachtige illustraties op iedere pagina maken de informatie visueel aantrekkelijk en makkelijker te begrijpen. Soms moet je het boek draaien omdat illustraties over twee pagina’s verspreid zijn.


20240929_152631jpg

De tekst is gevarieerd in grootte: de namen van dieren zijn groter en vetgedrukt, terwijl andere informatie in een kleiner lettertype is weergegeven. Dit zorgt ervoor dat het boek een hoog leesniveau heeft. Het bespreekt meerdere keren waarom we zuinig moeten omgaan met onze planeet, wat het een relevant en actueel boek maakt.

De verhalen zijn leuk en leerzaam, zoals die over een paar struisvogels die door de stoffige woestijnhitte lopen met een nest eieren. Je ziet de eieren uitkomen, en omdat het zo heet is, zoeken de struisvogels snel de schaduw op.

In de laatste hoofdstukken wordt besproken hoe we de aarde kunnen redden, met het idee dat kleine acties al een verschil kunnen maken. Achterin het boek staat een handige woordenlijst waarin moeilijke woorden worden uitgelegd.

Dit boek bevat een schat aan informatie en zal zeker kinderen aanspreken. Het is uitstekend geschikt voor begrijpend lezen of Close Reading in de klas.


Wil je het boek aanschaffen? Ga naar de lokale boekhandel.
Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.