Recensie: Misjka

Auteur: Edward van de Vendel & Anoush Elman
Illustraties: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido
Uitgave: 2022
Aantal pagina's: 148
Genre: realistisch verhaal
Thema's: vluchten, Afghanistan, troost, verwerking
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 8+

Inhoud:
Roya is een meisje van negen jaar en is geboren in Afghanistan. Ze is met haar ouders en broers gevlucht naar Nederland. Na vijf jaar wonen in een azc kregen ze eindelijk de papieren waarop stond dat ze in Nederland mochten blijven. Ze kregen een huis, gingen naar een nieuwe school en Roya mocht van haar ouders in de dierenwinkel een dier uitkiezen. Ze koos voor een wit dwergkonijntje en noemde hem Misjka. En iedereen in het gezin is dol op het beestje. Roya vertelt van alles tegen Misjka. Zo ook over Afghanistan en de vlucht naar Nederland. Daar weet ze niet zo heel veel van. Door Misjka gaan haar broers en vader vertellen over de vlucht. Over hun huis, de liedjes die gezongen werden onderweg, de smokkelaars en de kou en hoe ze elkaar tijdens de vlucht zo hard nodig hadden.
Op een dag ontdekt Roya dat Misjka niet meer in haar buitenhok zit. Is Misjka gevlucht?

b1bdd70d5cjpg

Mijn mening:
Een ontroerend verhaal waarin je meegenomen wordt in de vlucht van een gezin vanuit de ogen van ieder gezinslid. Het verhaal is zo mooi omschreven. Misjka het dwergkonijntje biedt zoveel troost en zorgt voor een goede verwerking van de vlucht uit Afghanistan. Gelukkig zitten er ook grappige stukjes in het boek waardoor het niet te zwaar wordt.
Er zijn nog zoveel gezinnen over de wereld die op dit moment in dezelfde situatie zitten. Op veel scholen vind je kinderen zoals Roya.
Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen!

Mijn beoordeling:

Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor dit mooie ontroerende boek.