Recensie: Maksie

Auteur: Mathilde Stein
Illustraties: Jan Jutte
Uitgeverij: Lemniscaat
Voor Nederlandse editie: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 96
Genre: avontuur
Thema: pesten, vertrouwen
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789047714866

Wat doet dat kleine hondje op de kaft van dit boek? Is dat Maksie? Het hondje kijkt zeer angstig naar de man die ervoor staat. Het lijkt wel een crimineel. En waarom is de kaft verdeeld in twee kleuren? Roze en blauw. De achterkant van het boek:
Maksie is een hondje.
Een klein, schattig hondje.
Tenminste.....dat vinden oude dametjes.
Maar Maksie wil niet bij een oud dametje wonen.
Hij wil een stoere baas.
Een baas zoals agent Ben van de televisie.
Dus gaat Maksie zelf op zoek.
Op zoek naar zijn Droombaas.

In het boek maak je kennis met Maksie. Hij woont in een dierenwinkel. Er zijn veel oude dametjes die hem zouden willen kopen, maar Maksie wil niet met een oud dametje mee. Klos en Kuul zijn twee andere grote honden in de winkel. Maksie wordt door hen gepest. Ze kijken vaak naar agent Ben op de televisie. Maksie wil zo'n baas als agent Ben. Op een dag besluit Maksie zelf op zoek te gaan naar zijn Droombaas. Aan de overkant van de straat ziet hij zijn Droombaas. Het is alleen een hele klus om de aandacht van de man te krijgen. Zal het Maksie lukken om een nieuwe baas te vinden?

20240330_161235jpg
Wat een geweldig boek is dit! Maksie is ontzettend naïef en dat zorgt voor spannende avonturen. Het is zeer geschikt voor beginnende lezers. Je gaat je tijdens het lezen echt verplaatsen in de hond en wil hem waarschuwen voor alle gevaren. Je gunt Maksie een lieve baas en hoopt dat het verhaal ook goed afloopt. Het mooie is dat het toch anders afloopt dan je van tevoren zou voorspellen. De illustraties zijn geweldig neergezet. Je vindt ze op bijna iedere bladzijde en geven een mooie ondersteuning tijdens het lezen. 
Het is terecht dat dit boek genomineerd is voor De Woutertje Pieterse Prijs 2024. 

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Ga naar de lokale boekhandel.