Recensie: Maanvonk

Auteur: Roel Verheggen
Illustraties: Yuhan Lin
Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina's: 116
Genre: avonturenboek
Thema's: dromen, keuzes maken, scheiding, vluchten, verslaving, rouw
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 9+

Inhoud:
Sterre woont met haar moeder in Schatterdam. Haar ouders zijn gescheiden en Sterre mag haar vader niet meer zien, omdat de hij verslaafd is aan de alcohol en drugs. Hier heeft ze het heel erg moeilijk mee. Op school wordt er een nieuwe jongen voorgesteld. Zijn naam is Ali. Hij is gevlucht uit Sirië en is in Schatterdam komen wonen. Hij komt naast Sterre te zitten en ze worden al snel vrienden.
Op een nacht heeft Sterre een droom waarin iemand haar om hulp roept en aangeeft dat hij wordt vastgehouden. Zijn naam is Maanvonk. Wat betekent deze droom? Ze bespreekt dit met haar andere klasgenoot Mees. Hij heeft nog niet zo lang geleden briefjes en een schatkaart gekregen van een vrouw die Vlievlug heette. De opa van Mees heeft hem verteld over de kinderen uit het weeshuis en mevouw van Akelen. Zij sloeg de weeskinderen en sloot ze op in de kelder. De kinderen hebben haar in de val gelokt, zodat ze konden ontsnappen. Maar het weeshuis vloog in brand. Volgens de opa dolen de kinderen nog steeds rond in het bos. Je kunt de kinderen alleen zien als je hen nodig hebt. Zal de roep om hulp in de droom van Sterre van een van de weeskinderen komen? Zullen ze de kinderen kunnen redden uit de handen van mevrouw van Akelen?


'Weet jij of er ergens een open plek in het bos is?' vroeg ze. Mees keek haar met grote ogen aan. 'Ja. Daar heeft dat weeshuis gestaan. Ik ben daar met opa en Noa geweest.' Weer een puzzelstukje dat op zijn plaats viel. 'Dan moet ik daarnaartoe', zei Sterre. 'Ik weet bijna zeker dat degene die ik in mijn dromen hoor daar ergens vastgehouden wordt. Ga je met mij mee? Please?'


39d55b173epng

Mijn mening:
Er komen in dit boek best veel thema's aan bod. Het verhaal van Ali die als vluchteling in Nederland belandde en altijd positief naar andere mensen kijkt. De scheiding van de ouders van Sterre en de keuzes die zowel de ouders als Sterre zelf moeten maken. Het zit verweven in het verhaal rondom Schatterdam met een mooie boodschap. In slechte dingen blijven hangen of doorgaan, andere mensen de schuld geven of zelf proberen er iets beter van te maken.

Mijn beoordeling:

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.