Recensie: Lava

Auteur: Mireille Geus
Omslag en boekverzorging: Marc Suvaal
Uitgeverij: lemniscaat
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 180
Genre: sprookje
Thema: rouwverwerking, vriendschap, vertrouwen
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789047714682

Prinses Lava wordt volgende week 13 jaar en moet een reis maken naar het land dat haar koninkrijk zal worden. Maar ze wil helemaal niet. Ze had dit samen met haar tweelingzus moeten doen, maar volgens haar ouders is haar zus Etna dood. Lava gelooft dit niet. En nu wordt ze gedwongen om samen met een jongen Tippe en de hond Barrel op pad te gaan. Ze moeten ervoor zorgen dat ze op tijd in Grootland aankomen. Lava schrijft tijdens haar tocht brieven naar Etna. 
Ze moeten de tocht lopend of zwemmend afleggen. Haar vader zegt: 'Als je loopt, leer je alle buurlanden en hun gebruiken beter kennen.' Ze krijgen de opdracht om onderweg iets te vinden om in haar nieuwe land aan te bieden. Iets dat Aventurijn heet. Tijdens de tocht lopen ze tegen allerlei problemen aan. Te veel/weinig eten, te koud/warm. Ze komen ook trollen, draken en een tovenaar tegen. En waarom wil Lava niet zwemmen?  Zullen ze op tijd in Groot Land aankomen?

20240118_144653jpg

Een prachtig verhaal waarin je tijdens het lezen meegenomen wordt in de rouwverwerking van Lava. Doordat het in briefvorm is geschreven lijkt het net of ze tegen de lezer aan het praten is. Hierdoor krijg je het echt te doen met haar.   

'Ik kon het niet geloven,' zei ik, 'ik geloofde het niet. Ik nam geen afscheid. Toen de begrafenis was, zat ik in de torenkamer in de blauwe draaistoel en draaide en draaide, net zo lang tot de stoel stilstond en ik huilde, huilde en huilde, ik huilde het hardst en het langst, omdat ze dood was.' En nu wilde ik nooit meer huilen. Nooit meer iets voelen. 

De keuzes die gemaakt moeten worden tijdens de tocht zorgen ervoor dat Lava de dood van haar zus een plek kan gaan geven. Ze leert zichzelf goed kennen. Net als in alle sprookjes zit er een mooie moraal in het verhaal: Om verder te komen, moet je dingen loslaten, laten stromen. 

Op de site van Lemniscaat kun lessuggesties downloaden die bij dit boek horen: Lessuggesties

I
k wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van het boek. 
Wil je het boek aanschaffen: Ga naar een lokale boekhandel.