Recensie: Hoe Schildpad aan zijn schild komt

Auteur: Kristel Steenbergen
Illustraties:  Kristel Steenbergen
Uitgeverij: Moon (Overamstel)
Uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 44
Genre: prentenboek
Thema's: rekening houden met een ander, competitie, vertragen
Leeftijd: 3+
ISBN: 9789048872930

Lang, lang geleden gaven de wolken elk
jaar een groot feest. De zon, de wind en alle
vogels die konden vliegen waren uitgenodigd.
Alleen de dieren op het land konden niet mee,
want zij hadden geen vleugels. Daarom besloten
de vogels om elk jaar een wedstrijd te houden
voor alle landdieren. De winnaar mocht met ze
mee naar het feest!

En zo begint het verhaal over hoe Schildpad
aan zijn schild komt.

Voordat het verhaal verder gaat, wordt kort uitgelegd hoe een schildpad er vroeger uitzag. Zijn schild was glanzend en spiegelglad, en een schildpad kon dan ook heel hard lopen. Als Kraanvogel op een dag komt vertellen dat er een hardloopwedstrijd wordt georganiseerd, weet Schildpad het zeker: "Ik ben de snelste, de slimste en de beste!"

Alle landdieren doen mee aan de wedstrijd en uiteraard wint Schildpad. Hij mag met de vogels mee naar boven om daar het feest bij te wonen. Maar ook in de lucht maakt Schildpad er een wedstrijd van. En of dat nu zo'n goed idee is?

20240618_170204jpg

De omslag van het prentenboek nodigt de lezer uit om het te openen. En dan zie je direct dat de kleurrijke illustraties gewoon doorgaan. Door de eerste zin heb je het idee dat je in een sprookje terechtkomt: "Lang, lang geleden..." En zo begint het verhaal over hoe Schildpad aan zijn schild komt. Een krachtige zin die ervoor zorgt dat je verder wilt lezen.

Alle dieren in dit prentenboek zijn met precisie getekend. De bladzijde waarop je de dieren ziet hardlopen en de kop van de giraf die van de bladzijde verdwijnt om vervolgens op de volgende bladzijde weer te verschijnen... geweldig! Sommige tekeningen zijn niet ingekleurd, zodat je echt ziet dat alles getekend is. De emoties van alle dieren zijn zo mooi neergezet dat je echt medelijden krijgt met Schildpad als hij in tranen is.

Dit volksverhaal bevat mooie boodschappen. Het leert je je te beheersen, eerst na te denken voordat je iets doet, niet hebberig te zijn, rekening te houden met anderen en elkaar te vergeven. Dit zal dan ook leiden tot mooie gesprekken na het lezen. Wat had Schildpad anders kunnen doen?

Een mooie quote uit het boek:
'Vanaf nu ga je heel langzaam door het leven, Schildpad. Zo heb je alle tijd om aan anderen te denken in plaats van aan jezelf.'

De auteur van het boek Kristel Steenbergen is illustrator en vormgever en hoorde in Tanzania voor het eerst het volksverhaal over Schildpad en sindsdien is het een langgekoesterde droom geweest om hier op een dag een prentenboek van te maken. En dat is maar goed ook! Ik hoop dat ze nog meerdere prentenboeken gaat maken.

Ik wil uitgeverij Moon bedanken voor het mogen recenseren van dit prentenboek.
Wil het het aanschaffen? Klik hier