Recensie: Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Auteur: Mark Haayema
Illustraties: Marieke van Ditshuizen
Vormgeving: Annelies Dollekamp
Uitgeverij: Volt
Nederlandse uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 40
Genre: prentenboek
Thema: natuur, ouders
Leeftijd: vanaf 4 jaar
ISBN: 9879021471051

De meeste sprookjes lopen gelukkig af,
met: 'En ze leefden nog....'en zo.
Dit sprookje niet.
Misschien wel 'gelukkig',
maar het is niet zeker of iedereen 
nog leeft op het eind.

Zo start het verhaal. En maak je kennis met Mo. Je kunt hem altijd vinden in de natuur. Hij houdt erg van insecten. Zijn moeder daarentegen haat insecten en heeft ervoor gezorgd dat de tuin betegeld is en in huis slaat ze insecten dood. Mo vindt dit niet oké en wil de strijd aangaan. Dit doet hij met hulp van een lieveheersbeestje die hij in een potje heeft gevangen. Ze laat het veel eten en zo wordt het lieveheersbeestje groter en groter. Totdat het zo groot wordt dat het bijna niet meer door het raam past. Tijd voor de aanval op alle volwassenen die de natuur niet waarderen! Zullen ze wakker worden?

20240514_153755jpg
Dit prentenboek is prachtig geïllustreerd door Marieke van Ditshuizen. Het verhaal zit vol onderliggende boodschappen. Zo is Mo een jongen, maar voelt hij zich geen jongen en ook geen meisje. Ieder kind heeft wel eens strijd met een ouder en wil het liefst ten strijde gaan terwijl het uiteindelijk toch niet zonder kan. 
In het verhaal komt de term groot, groter, grootst naar voren. Mooi om hier bij stil te staan en meerdere voorbeelden van de overtreffende trap te oefenen. Ik zou na het lezen van dit boek op zoek gaan naar allerlei insecten in de natuur, een insectenhotel ophangen en vooral bespreken wat insecten in de natuur allemaal doen. Kinderen moeten de natuur liefhebben en daar draagt dit prentenboek zeker aan bij. 

Ik wil uitgeverij Volt bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier