Recensie: Het geheim van Anders Grissel

Auteur: Erwin van den Eshof
Illustraties: Richard Raaphorst
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 216
Genre: fantasie
Thema: anders zijn, familie, school, pesten, vriendschap
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021685809

In dit verhaal maak je kennis met het jongetje Anders Grissel. Hij woont samen met zijn ouders in een griezelig huis. Alle leden van de familie Grissel hebben wel een bijzondere eigenschap, behalve Anders. Zijn ouders hebben erg hun best gedaan om hem griezelig te maken, maar Anders wil helemaal niet anders zijn. Hij wil gewone kleren dragen, kunnen voetballen en vooral normaal zijn.

Op een dag ontmoet hij mevrouw Ten Kate en zij helpt hem met een geheim plan. Ze doet zich voor als de oma van Anders, en zo schrijft hij zich als Daan Jansen in op een andere school. En het werkt! Hij kan daar gewoon zichzelf zijn en mag zelfs meedoen met het grote voetbaltoernooi.

Op deze school zit ook Horzelien Eldijk. Haar vader zit in het bestuur van 'Nette Mensen en Orde op Zaken stellen' en wil de familie Grissel uit de stad verjagen. Moet Anders zijn grote geheim onthullen om zijn familie te redden?


20240729_112414jpg
Mijn mening:

Dit is het eerste kinderboek van Erwin van den Eshof. En wat voor eentje! De omslag van het boek ziet er al heel uitnodigend uit. Je ziet allerlei verschillende monsters en een jongen die er 'normaal' uitziet, met een voetbal in zijn handen. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.

Ik vind het een grappig en spannend verhaal met meerdere boodschappen. Het leest heel makkelijk weg. Erwin van den Eshof heeft een vlotte schrijfstijl met veel dialogen. Tijdens het lezen krijg je af en toe een zwart-witte illustratie te zien. Deze zijn net zoals de omslag van het boek getekend en vormen een mooie toevoeging aan het verhaal.

De meeste kinderen zullen dit boek lezen en het ervaren als een boek vol fantasie, met griezels en een spookhuis. Toch zullen ze ook gaan nadenken over het thema 'je anders voelen'. Anders voelt zich anders dan zijn familieleden en wordt op zijn school niet geaccepteerd omdat hij er anders uitziet. Dit durft hij niet met zijn ouders te bespreken. Het is mooi om dit onderwerp in de klas te bespreken.

Het boek is zeker geschikt om voor te lezen in de middenbouw. Als je het boek wilt promoten, zou ik beginnen met voorlezen vanaf bladzijde 42.

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier