Recensie: Het eigenwijze huisdierenboek

Thematitel Kinderboekenweek 2024
Auteur: Marc ter Horst
Illustraties: Tom Schoonooghe
Uitgeverij: Lannoo
Uitgave: 2022
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 109
Genre: natuur
Thema: huisdieren, geschiedenis
Leeftijd: 9+
ISBN: 97894401476898

Marc ter Horst, bekend van onder andere Viruswereld en Palmen op de Noordpool, heeft deze keer een boek geschreven over huisdieren. Hij heeft vijftig huisdieren uitgekozen en vertelt per dier wat er bijzonder eigenwijs aan is.

Het boek is opgedeeld in tien hoofdstukken: harige huisdieren, kale huisdieren, boerenhuisdieren, huisdieren die iedereen heeft, vliegende huisdieren, beroemde huisdieren, huis-dieren, helpende huisdieren, verboden huisdieren en huisdieren die er ook nog in moeten.

In de intro vertelt Marc ter Horst waarom hij dit boek heeft geschreven. Hierdoor begrijp je meteen dat het boek niet gaat over wat huisdieren eten en hoe vaak je een hok moet verschonen, maar dat het vooral andere weetjes behandelt. Dit zorgde ervoor dat ik meteen door wilde lezen.

Je kunt het boek van voor naar achteren lezen, maar dat is niet echt noodzakelijk. Je kunt ieder hoofdstuk los van elkaar lezen. In twee bladzijden worden de bijzonderheden per huisdier uitgelegd. Dit gebeurt op een vlotte manier. Het lijkt alsof Marc tegen jou aan het praten is. Hierdoor is de tekst ook fijn om te lezen voor kinderen die lezen lastig vinden.

En iedere tekst is voorzien van grappige illustraties van Tom Schoonooghe. Bijvoorbeeld, bij de kotsende bijen zie je een illustratie van een bij naast een lopende band die kotst op een stukje honingraat. Door de illustratie wil je graag weten wat de tekening betekent.

Een leuke vraag die je tijdens het lezen van ieder hoofdstuk kunt stellen: "Wie is er nu eigenwijs? Het huisdier of de eigenaar van het huisdier?" 

Dit boek leent zich uitstekend voor de Close-reading-lessen in de middenbouw en past goed binnen het thema van de Kinderboekenweek 2024. 

Ik wil uitgeverij Lannoo bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier

20240622_140725jpg