Recensie: Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan

Auteur: Pepijn Lievens
Cover: Lukas Verstraete
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 133
Genre: psychologisch verhaal
Thema: scheiden
Leeftijd: vanaf 11 jaar
ISBN: 9789401492621

Zoals de titel van het boek het al zegt: Ryan is de hoofdspersoon in dit verhaal. De vader van Ryan is van de een op andere dag weggegaan en Ryan weet niet waar hij nu is. 

'Ik heb mijn vader al veel te lang niet meer gezien. Driënveertig dagen, acht uur en zeventien minuten om precies te zijn. Hij zei dat hij even weg moest, maar 'even' is blijkbaar niet voor iedereen hetzelfde.'

Ryan vlucht in zijn fantasie en denkt dat zijn vader een ontdekkingsreiziger is geworden. Zijn fantasie gaat in dit boek dan ook vaak op de loop. Soms weet je niet of het nu werkelijkheid is of verzonnen door Ryan. Hij is verliefd op Rafaella, maar durft haar niet aan te spreken. Hij vindt op een website een professor die je geheim agent kan laten worden. De gesprekken met de professor zijn erg vreemd. Hij zorgt ervoor dat Ryan verandert in een balpen zodat hij Rafaella kan spioneren. 
Zo wordt hij door een tovenaar naar een stinkwoud gestuurd. Daar vindt hij allerlei levende spullen. Onder andere Sam een telefoon die kan praten en lopen. 

Tijdens het lezen zul je je vaak afvragen of Ryan het nu echt beleeft of dat het zijn fantasie is. 

20230924_131816jpg

Het is een bijzonder boek met behoorlijk grote overgangen. Ik denk dat niet ieder kind dit zal begrijpen. Een kind dat door de scheiding van zijn ouders niet meer helemaal helder kan denken en vlucht in zijn eigen fantasie.
Een zin die mij bij is gebleven:  'Soms weet je pas dat je iets mist als je het terugvindt.'

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil uitgeverij Lannoo bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.