Recensie: Het beesten- binnenste- buiten-boek

Auteur: Kim Merel
Boekverzorging: Eveline Verburg
Uitgeverij: Lemniscaat
Voor Nederlandse editie: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 29
Genre: dieren
Thema: biologie, binnenkant van dieren
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789047714309

De kaft is ontzettend uitnodigend om de binnenkant te gaan bekijken. Want hoe ziet een dier en vanbinnen uit? Wie is Kim Merel? Ze is bioloog, schrijver, illustrator en kunstenaar. Ze schrijft en illustreert al jaren voor onder meer de tijdschriften Zo Zit Dat, Roots Magazine, Buitenleven Magazine en National Geographic Junior.

Als je het boek opent zie je groot over twee bladzijden een gekbekdier. In een iets groter lettertype wordt het dier geïntroduceerd. 

De snavel van een eend, het lijf van een otter en een beverstaart....Toen mensen het vogelbekdier voor het eerst zagen, dachten ze: is dit een grap? Kijk mee, want dit beest is vanbinnen net zo bijzonder als dat-ie er vanbuiten uitziet!

En dan ga je verschillende kopjes bekijken. Ieder dier heeft een eigen paspoort zodat je weet wat de naam van het dier is, waar het dier leeft, hoe groot het dier is, hoe zwaar en wat het eet. 
Ieder kopje vertelt bijzondere informatie over de binnenkant van het dier en de functie ervan. Wist je dat een vogelbekdier een gifstekel heeft? En dat een vogelbekdier in de winter dagenlang zonder eten kan? Hij gebruikt dan het vet dat opgeslagen zit in zijn staart. Het kopje verwijst met pijlen naar de binnenkant van het dier. 

20240325_184541jpg
Ik miste wel de inhoudsopgave in het boek. Dieren die aan bod komen zijn: 
- vogelbekdier
- olifant
- blauwe vinvis
- slak
- reuzenschubdier
- giraf
- cheeta
- groene zeeschildpad
- python
- octopus
- krokodil
- zeester

Belangrijk woorden zijn geel gemaakt. Dit is voor kinderen erg prettig. Zo weet je waar het stukje over gaat. De illustraties zijn kleurrijk en zo realistisch mogelijk neergezet. Iedere bladzijde heeft ook een kleurrijke achtergrond. Er is genoeg te zien en te bespreken. Wat een bijzonder, geweldig boek!
Ik vind het een mooie aanwinst voor onze schoolbibliotheek. Hieronder wat lestips:
- Laat leerlingen twee dieren met elkaar vergelijken. 
- Laat leerlingen vragen bedenken bij de tekst.
- Laat een leerling van groep 7 samen met een leerling van groep 4 een dier samen lezen. De leerling van groep 7 stelt na het lezen vragen aan de leerlingen van groep 4. 
- Laat een leerling zelf een dier kiezen en het op deze manier uitwerken. 

Op de site van uitgeverij Lemniscaat vind je ook activiteiten voor thuis en in de klas

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. 
Wil je het boek ook aanschaffen. Ga dan naar een lokale boekhandel.