Recensie: Hé, wie ben jij?

Auteur: Monique Tekstra- van Lochem
Illustraties: Priscilla Bechan &Daisy van Tussenbroek
Uitgeverij: Antropokids
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft en bladzijden: Hardcover
Aantal bladzijden: 18
Genre: diversiteit, de wereld
Thema: ontdekken
Leeftijd: vanaf 3 jaar
ISBN: 9789083026893

Op de voorkant van het boek staan 20 kinderen en een spiegeltje. Dat ben jij. Allemaal verschillende kinderen van over de hele wereld. Alle bladzijden in dit boek zijn van karton. Zodra je het boek opent zie je een wereldkaart met de 20 kinderen erop. Ze stellen zich aan je voor.
20230721_112015jpg
En ook hier zie je een spiegeltje op Nederland geplakt zodat jij als lezer meetelt. Er worden tijdens het bladeren negen vragen gesteld:
- Hé, wie ben jij?
- Hé, waar woon jij?
- Hé, met wie leef jij?
- Hé, met wie eet jij?
- Hé, wat doe jij?
- Hé, wat vier jij?
- Hé, wat geloof jij?
- Hé, hoe ga jij?
- Hé, hoe praat jij?
Per vraag zie je onderin de bladzijde de kinderen en geven ze antwoord op de vraag. Per bladzijde vind je een cirkel waarin je door middel van gesprek samen op ontdekkingstocht kunt gaan. Bijvoorbeeld op de bladzijde Hé, waar woon jij? worden de volgende vragen gesteld:
- Waar woon jij?
- Hoe ziet jouw huis eruit?
- Wat is er rondom of bij jouw huis?
- Op welk huis lijkt jouw huis het meest?
- In welke van deze huizen zou jij graag willen wonen?
- En in welke niet? Waarom?
- Als jij jouw huis een kleur mocht geven, zoals Shanti en Maria. Welke kleur zou jij jouw huis verven?
- Wat lijkt jou leuk aan de huizen van alle kinderen?

Op de site https://hewiebenjij.nl/ kun je nog veel meer materialen vinden die bij dit boek horen.

Hepng

Toen het boek bij mij op de deurmat belandde werd ik direct enthousiast. De kaft is zo kleurrijk en de kinderen zo divers. Het spiegeltje trok dan ook meteen de aandacht. Dat zal ieder kind ervaren. Ik hoor ook bij deze kinderen. Een warm welkom. En dus open je meteen het boek. Er is op de eerste plaat meteen heel veel te zien en te ontdekken. Al die kinderen uit verschillende landen met verschillende eigenschappen. Ieder kind zal zich kunnen herkennen in een van de andere kinderen. De vraag: Hé, met wie leef jij? laat kinderen zien dat ieder kind een andere thuissituatie heeft. Prachtig! Je raakt niet uitgekeken in dit boek. De vragen die per thema gesteld worden zorgen ervoor dat er een gesprek op gang wordt gebracht. 
Het memoriespel is zeker van toegevoegde waarde om aan te schaffen. Er zijn meerdere werkvormen die je met de groep kunt doen. Gewoon memorie spelen, Wie ben ik?, geef iedere leerling een kaartje en zoek dezelfde, iedere leerling krijgt een kaartje en stel vragen. Heb je een jongetje? Ga staan. Heeft het kindje bruine ogen? Ga staan. enz. 
Dit boek past zo goed in het thema van de Kinderboekenweek 2023. Sterker nog.....het is een must om dit boek op de lijst te zetten om aan te schaffen! Hoe gaat het bij mij thuis, maar ook bij een ander?
Ik geef dit boek een 9!
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
Ik wil Monique Tekstra-van Lochem bedanken voor het mogen recenseren van dit kinderboek.

20230721_1123002jpg