Recensie: Ghost

Thematitel van de Kinderboekenweek 2024
Oorspronkelijke titel: Track #1: Ghost
Auteur: Jason Reynolds
Vormgeving: Bibi Vlaar
Vertaling: Maria Postema
Uitgeverij: Condor
Nederlandse uitgave: 2022
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 171
Genre: sport
Thema: atletiek, familie, diversiteit, doorzettingsvermogen
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789464530087

Maak kennis met Ghost, die zijn hele leven al aan het rennen is – vanaf het moment dat zijn vader jaren geleden een pistool op hem en zijn moeder richtte. En dat rennen, daar is hij heel goed in.
Dan wordt Ghost bij toeval ontdekt door de coach van een hardloopteam. Daarbij horen drie andere kinderen, Sunny, Patina en Lu, die ook allemaal hun eigen verhaal hebben. Algauw krijgt Ghost zowel vrienden als succes binnen het team. Coach is ervan overtuigd dat hij een briljante sprinter zou kunnen worden. Maar dan moet hij wel binnen de lijnen blijven lopen. En dat is soms vreselijk moeilijk…

20240615_154429jpg

Een jongen met een trauma die zijn hele leven al aan het (weg)rennen is. Hij gaat moeilijke situaties uit de weg en komt hierdoor ook vaak in de problemen.

Reynolds slaagt erin om Ghost's emoties en gedachten levendig en geloofwaardig te maken, waardoor je je gemakkelijk met hem kunt identificeren. Dit geldt ook voor de andere personages in het verhaal.

Vanaf het moment dat Ghost voor het eerst op de atletiekbaan staat, wil je weten wat er gaat gebeuren. Zal hij het team halen? Zal hij zijn problemen overwinnen?

Ondanks de serieuze onderwerpen in het boek is er veel humor. Ghost heeft een scherpe tong en zijn opmerkingen laten je vaak hardop lachen.

Het verhaal leert je over doorzettingsvermogen, vriendschap en het belang van goede keuzes maken. Het laat zien dat iedereen, ongeacht hun verleden, de kans heeft om iets geweldigs te bereiken.

Als je eenmaal begint met lezen, wil je niet meer stoppen. Dit boek is een echte aanrader!

Mooie citaten uit het boek:
'Het probleem is alleen dat je niet weg kunt rennen voor jezelf. Zo snel is helaas niémand.'

'Ik hoopte dat het je zou laten zien dat je niet weg kunt rennen voor wie je bent, maar wel kunt rennen naar wie je wilt zijn.'

Ik wil uitgeverij Condor bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. 
Wil je het aanschaffen? Klik hier