Recensie: Films die nergens draaien

Auteur: Yorick Goldewijk

Illustrator: Yvonne Lacet

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 246

Genre: fantasieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Cato is een meisje van 12 jaar die bij haar geboorte haar moeder verloor en samenwoont met haar vader. Haar vader is in zichzelf gekeerd en heeft bijna geen contact met Cato. Ze moet alles zelf zien te rooien. Op een dag laat de vader van Cato een visitekaartje achter op de piano. Het visitekaartje is van mevrouw Kano's bioscoop. Er staat een tekst onder: 'Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien.' Ze komt erachter dat mevrouw Kano in een geheimzinnige bioscoop werkt waar merkwaardige films draaien die met herinneringen te maken hebben.
Mevrouw Kano legt haar uit hoe de bioscoop werkt en vraagt haar om haar te komen helpen. Zo wordt bijtijdreiziger en wordt meegenomen in het verleden. Tijdens een van de reizen komt ze oog in oog te staan met haar moeder. Ze wil de waarheid over haar moeder te weten komen. Zal het Cato lukken om dit te achterhalen of is ze hier te laf voor?

daf6d2a243jpg

Mijn mening:
Wat een prachtig verhaal. Teruggaan naar je herinneringen doen we allemaal. Het is in dit verhaal zo mooi vertolkt door de bioscoopzaal, het scherm waar je doorheen moet stappen. De keuzes die mensen maken in het verleden kunnen heel veel effecten hebben op de toekomst. Dat wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt.

Een mooie quote van de vader van Cato: 'Ik denk dat veel mensen steeds laffer worden naarmate ze ouder worden. En luier. Niet te lui om hard te werken. Maar te lui om na te jagen waar ze van dromen. En te laf om zelfs maar toe te geven waar ze van dromen. En dan stomp je af, of je het nou wil of niet. Alsof je limonade bent die is aangelengd met te veel jaren.'

Het boek is tot het einde toe ontroerend. Tijdens het lezen krijg je het met ieder personage in het boek te doen. Het verliezen van een ouder, gepest worden in de klas, de eenzaamheid, een zoektocht naar je verleden en jezelf, het is zo mooi omschreven door de schrijver Yorick Goldewijk.
Je kunt denken dat dit boek een fantasieboek is, maar misschien is het zoeken naar het verleden en het een plek geven een mooiere invulling.

De kaft van het boek nodigt zeker uit om het boek te gaan lezen.

Dit boek verdient zeker vijf sterren!

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je dit boek aanschaffen?
www.kinderboeken.nl/boek/films-die-nergens-draaien/