Recensie: Dit boek gaat over Nederland

Auteur: Kristi Freijssen
Illustraties: Agnes Loonstra
Kaft: Hardcover
Aantal kartonnen bladzijden: 32
Jaar van uitgave: 2024
Uitgeverij: Flora
Genre: Kijk- en zoekboek
Thema's: Nederland, inclusiviteit, jezelf zijn, tradities
Leeftijd: 4+
ISBN: 978909037748
NUR: 272/274

Ik mag het allereerste kinderboek van uitgeverij Flora recenseren, en dat doe ik met groot genoegen. Ik was direct enthousiast toen ik het boek ontving! Het boek is groot en robuust met stevige kartonnen pagina's. De kaft alleen is al een genot om naar te kijken; het is duidelijk dat er rekening is gehouden met diverse nationaliteiten. De inclusiviteit komt ook tot uiting in de afbeelding van een Gay Pride-boot. De nieuwsgierigheid naar de binnenkant van het boek werd direct gewekt. Er verschijnt een tekening van Nederland waarop de auteur en illustrator zich voorstellen met de vraag: 'Waar woon jij?' Het is leuk om samen met je kind te ontdekken waar jullie wonen. 
Iedere bladzijde heeft een eigen thema. Nederlandse gebouwen, hobby's, eten, nationaliteiten, feesten, kledingstijlen, diversiteit, muziek, uitvindingen, vervoersmiddelen en nog veel meer.

20240708_191418jpg
Dit boek blijft boeien. Op de pagina waar je uitkijkt op een flatgebouw, zie je mensen van allerlei leeftijden, nationaliteiten en bezigheden. De bijgevoegde tekst illustreert duidelijk dat we het samen moeten aanpakken. Op elke pagina wordt Nederland en alles wat herkenbaar is uitgelegd. De tekst is geschreven in een prettig lettertype en is bondig. De kracht van dit boek ligt in de samenhang tussen de tekst en de illustraties. Soms wordt er een vraag gesteld die je laat nadenken over je eigen situatie.

In de kleuterklas wordt vaak thematisch onderwijs gegeven, en dit boek is daarvoor zeer geschikt. Er is altijd wel een pagina die je tijdens de lessen kunt gebruiken. Een enkele afbeelding biedt al veel stof tot gesprek. Het is uitstekend voor de ontwikkeling van de woordenschat. Dit boek kan ook worden ingezet voor lessen over burgerschap, of zelfs als telboek. Een boek met talloze mogelijkheden!
Ik raad elke kleuterklas aan dit boek aan te schaffen; ik ben ervan overtuigd dat het meerdere keren per jaar van pas zal komen. 
En ouders, schenk dit boek aan uw kind en ga samen op ontdekkingsreis.

20240708_191526jpg

Uitgeverij Flora is een zelfstandige kinderboekenuitgeverij, gerund door Kristi Freijssen. Sinds oktober 2023 wordt hier door een team fantastische vrouwen gewerkt aan verrassende boeken boordevol kleurrijke illustraties.

De kinderboeken die wij uitgeven dragen thema's als: inclusiviteit, jezelf zijn en respect hebben voor elkaar. Deze thema's worden op een speelse manier tot stand gebracht in onze kinderboeken.

20240708_191452jpg
'Zoveel mensen in één klein landje met ieder een eigen achtergrond, eetgewoontes, feestdagen en kledingstijl: hoe mooi is dat? Voor zoveel diversiteit moet je echt in Nederland zijn!'

Ik wil uitgeverij Flora bedanken voor het mogen recenseren van dit prachtige boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier